Vlaamse regering bereid om geld in Opel te stoppen

Vlaams minister-president Kris Peeters sluit niet uit dat de Vlaamse overheid geld wil stoppen in autobouwer Opel als daarmee de productievestiging in Antwerpen kan worden gered. Die inbreng zou dan deel uitmaken van een Europees plan.

jrosquin

General Motors (GM), het Amerikaanse moederbedrijf van Opel, presenteerde dinsdagavond zijn reddingsplan. Daarin staat hoe het bedrijf wil bezuinigen om de crisis alsnog door te komen. Onder meer vijf Amerikaanse fabrieken moeten dicht. Voorts worden de Saturn en de Hummer verkocht of stopgezet. Ook voor Saab zijn de dagen binnen GM geteld. En 47.000 van de 244.000 werknemers moeten dit jaar wereldwijd de deur uit.

Vindt u dat overheidssteun noodzakelijk is voor de redding van Opel Antwerpen? Neem deel aan onze poll, stuur een mail of post een reactie!

Kapitaalsinbreng

Over wat er met de Europese dochtermaatschappij Opel dient te gebeuren, zei GM-topman Rick Wagoner dat er nog geen beslissingen werden genomen. Wel gaf hij toe dat er wordt gepraat met de overheden van landen waar het concern fabrieken heeft over een mogelijke kapitaalsinbreng. Zo hebben de Duitse bondsregering en de deelstaten al toegezegd met geld over de brug te willen komen.

De Vlaamse overheid wil zich nu inschrijven in dit plan als ook het voortbestaan van de Antwerpse vestiging wordt gegarandeerd. Volgens het vakblad Automotive News en het financieel persagentschap Bloomberg stond die op een lijst met te sluiten vestigingen in Europa.

Nieuwe hoop

Het feit dat er geen beslissingen over het sluiten van Europese vestigingen werden bekendgemaakt, geeft de werknemers van de vestiging in Antwerpen nieuwe hoop. Wel is het zo dat er ook in Europa duizenden arbeidsplaatsen zullen moeten verdwijnen. 27.000 van de aangekondigde 47.000 ontslagen, vallen immers buiten de Verenigde Staten. Of dat kan zonder volledige fabrieken te sluiten, moet nog worden afgewacht. Meer duidelijkheid wordt voor 31 maart verwacht.

JVG

Meer lezen?

Lees hier: 'Werknemers GM Belgium in wurgende onzekerheid', het standpunt van redacteur Marc Balducyk.

Lees ook: Bibberen bij Opel Antwerpen

Lees ook: GM schrapt 47.000 jobs, Antwerpen blijft open

Lees ook: "Opel Antwerpen gaat dicht"

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio