Tussen hoop en vrees bij DAF Trucks

Werknemers van Daf Trucks in Westerlo reageren gelaten op het bericht dat de helft van hun collega’s hun baan verliezen. Een staking is voorlopig niet aan de orde.

jvandermosten

De grote baas van DAF Trucks, Aad Goudriaan, was vanuit Eindhoven naar Westerlo afgezakt om de slechte mare aan het personeel over te brengen.

Maar zelfs gisteren had de directie de moed niet het cijfer van 873 ontslagen ten overstaan van het eigen werkvolk te bevestigen. “Er komt een herstructurering. De markt regeert”, was al wat de met verstomming geslagen arbeiders te horen kregen.

Gelaten

Aan de poort reageerden de meeste werknemers gelaten. Vanaf nu overheerst de knagende angst: wie gaat en wie mag blijven?

Dat zorgt ervoor dat de motivatie bij de meesten ver zoek is, maar een staking is niet aan de orde. Het hele bedrijf sluit volgende week de volle week, hetzelfde einde maart.

"Schuld van de banken"

“Ik werk hier graag, al 13 jaar lang en we werden goed betaald, maar nu ben ik vooral boos op de banken, die deze hele crisis hebben veroorzaakt”, zegt Peter V. uit Mol.

“Dat de bankiers maar goed beseffen wat ze de gewone man aandoen. Daf Trucks zelf verwijt ik niets. Vier maanden geleden stonden de orderboeken vol. Ondertussen zijn er door de crisis 40.000 cabines afgezegd. Nu is het afwachten of ik straks nog werk heb. Ik heb een kind en een huis om af te betalen.”

"Voor mij afgelopen"

Ik ben vooral aangeslagen door het nieuws. Ik werk hier 4 jaar en voor mij is het dus afgelopen als iedereen met minder dan vijf jaar dienst moet vertrekken.”, zucht Glenn Bouckhuyt (23) uit Booischot. “Werk vinden als ik ontslagen word zal niet makkelijk zijn. Het gaat overal slecht.”

Marc HELSEN

Lees ook: DAF Trucks gaat met Vlaamse regering praten Lees ook: Werknemers DAF Trucks hervatten werk Lees ook: Werknemers DAF ingelicht via media Lees ook: 873 jobs verloren bij DAF Trucks Westerlo

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio