Bibberen bij Opel Antwerpen

Bibberen bij Opel Antwerpen

Bibberen bij Opel Antwerpen

Print
Antwerpen - De Amerikaanse top van GM had tot gisternacht de tijd om een plan voor te leggen in ruil voor broodnodige overheidskredieten. Het was ook gisteravond dus nog bang afwachten voor de 2.700 werknemers van Opel Antwerpen.

Na het gespecialiseerde tijdschrift Automotive News meende ook het financieel persbureau Bloomberg te weten dat Opel in Antwerpen op het lijstje van te sluiten fabrieken in Europa staat. GM zou nog twee andere fabrieken in Europa (Opel) willen sluiten, en een fabriek van zijn Zweedse dochter Saab.

Vindt u dat overheidssteun noodzakelijk is voor de redding van Opel Antwerpen? Neem deel aan onze poll, stuur een mail of post een reactie!

Overheidssteun

Het opofferen van Opel Antwerpen zou niet alleen gevolgen hebben voor de 2.700 rechtstreeks betrokken werknemers. Volgens vakbondsman Eddy De Decker zou dat indirect ook de job van “gemakkelijk 10.000” mensen elders in het gedrang brengen.

De Duitse regering en vier Duitse deelstaten zijn ondertussen bereid tot 2 miljard euro te investeren in een belang in General Motorsdochter Opel, indien de automaker beslist de afdeling te verkopen.

"Lot is al bezegeld"

“Volgens mij is ons lot al lang bezegeld”, zegt Opel-arbeider Johan Pijl bij het wisselen van de shift dinsdag. “Toen duidelijk werd dat Antwerpen de nieuwe Astra niet zou krijgen, wist ik dat het was afgelopen.”

Johan Pijl werkt al 19 jaar voor het bedrijf en heeft intussen ook een huis af te betalen en twee studerende kinderen. “Je blijft natuurlijk ergens hopen dat er een of andere mirakel gebeurt. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar niet echt in. De staat zou kunnen bijspringen, maar de publieke opinie begrijpt niet dat de hele industrie op het spel staat."

De man ging intussen al eens zijn licht opsteken bij de VDAB. “Ik wil mij gerust herscholen. Maar in wat? Voor niemand is er op het ogenblik werk te vinden.”


Meer lezen?

Lees hier 'Werknemers GM Belgium in wurgende onzekerheid', het standpunt van redacteur Marc Balducyk.

Lees ook: Vlaamse regering bereid om geld in Opel te stoppen

Lees ook: GM schrapt 47.000 jobs, Opel Antwerpen blijft open

Lees ook: "Opel Antwerpen gaat dicht".

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio