Vlaamse regering bereid geld in Opel Antwerpen te stoppen

Vlaamse regering bereid geld in Opel Antwerpen te stoppen

Vlaamse regering bereid geld in Opel Antwerpen te stoppen

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters sluit niet uit dat de Vlaamse overheid geld wil stoppen in autobouwer Opel als daarmee de productievestiging in Antwerpen kan worden gered. Die inbreng zou dan deel uitmaken van een Europees plan.

General Motors (GM), het Amerikaanse moederbedrijf van Opel, presenteerde dinsdagavond zijn reddingsplan. Daarin staat hoe het bedrijf wil bezuinigen om de crisis alsnog door te komen. Onder meer vijf Amerikaanse fabrieken moeten dicht. Voorts worden de Saturn en de Hummer verkocht of stopgezet. Ook voor Saab zijn de dagen binnen GM geteld. En 47.000 van de 244.000 werknemers moeten dit jaar wereldwijd de deur uit.

Lees ook: GM schrapt 47.000 jobs, Antwerpen blijft open

Kapitaalinbreng

Over wat er met de Europese dochtermaatschappij Opel dient te gebeuren, zei GM-topman Rick Wagoner dat er nog geen beslissingen werden genomen. Wel gaf hij toe dat er wordt gepraat met de overheden van landen waar het concern fabrieken heeft over een mogelijke kapitaalinbreng. Zo hebben de Duitse bondsregering en de deelstaten al toegezegd met geld over de brug te willen komen.

De Vlaamse overheid wil zich nu inschrijven in dit plan als ook het voortbestaan van de Antwerpse vestiging wordt gegarandeerd. Volgens het vakblad Automotive News en het financieel persagentschap Bloomberg stond die op een lijst met te sluiten vestigingen in Europa.

Nieuwe hoop

Het feit dat er geen beslissingen over het sluiten van Europese vestigingen werden bekendgemaakt, geeft de werknemers van de vestiging in Antwerpen nieuwe hoop. Wel is het zo dat er ook in Europa duizenden arbeidsplaatsen zullen moeten verdwijnen. 27.000 van de aangekondigde 47.000 ontslagen, vallen immers buiten de Verenigde Staten. Of dat kan zonder volledige fabrieken te sluiten, moet nog worden afgewacht. Meer duidelijkheid wordt voor 31 maart verwacht. GM wil in Europa voor 1,2 miljard dollar - omgerekend 950 miljoen euro - besparen en dat kan niet pijnloos.

JVG

.

Nu in het nieuws