Wetenschapper wil scherm voor de zon schuiven tegen global warming

Wetenschapper Roger Angel heeft een wel erg opmerkelijk plan uitgedacht om de opwarming van de aarde te bestrijden. Hij wil een scherm met triljoenen lenzen voor de zon schuiven zodat er minstens 100.000 km² schaduw over de aarde komt te liggen.

kscherpenberg

Volgens Angel kan het zonnescherm al in 2040 operationeel zijn. De lenzen moeten door elektromagnetische drijfkracht dan wel in de ruimte raken. "Dingen die een paar decennia duren, zijn niet zo futuristisch", aldus Angel. Canadese onderzoekers zijn alvast begonnen met experimenten uit te voeren.

Sneller

Het aantal wetenschappers dat voor een zonnescherm is, is intussen al flink gestegen. Professor Martin Hoffert van de universiteit van New York wacht vol ongeduld de proefresultaten af. "We weten dat veel experimenten zullen mislukken. Zo werkt wetenschap nu eenmaal. Je maakt iets en probeert het uit. Werkt het niet, dan probeer je het opnieuw. De reden waarom we nu geen vooruitgang boeken, is omdat we het niet proberen."

Deze week gaf een belangrijke klimaatexpert nog toe dat de opwarming van de aarde sneller gebeurt dan eerder werd aangenomen. Hij voorspelde dat tropische bossen nog sneller zouden wegbranden. Hierdoor zou nog meer CO2 in de atmosfeer terechtkomen.