Belgische aandelen brachten laatste 109 jaar minst op

Belgische aandelen brachten laatste 109 jaar minst op

Belgische aandelen brachten laatste 109 jaar minst op

Print
Het vertrouwen in aandelen is in deze tijden van financiële crisis niet erg hoog en nu blijkt ook dat Belgische aandelen sinds 1900 gemiddeld het minst opbrachten van de 17 landen die werden opgenomen in een studie van Credit Suisse en de London Business School. Dat schrijft De Tijd.

De laatste 109 jaar brachten Belgische aandelen gemiddeld en gecorrigeerd voor inflatie nauwelijks 1,9 procent per jaar op. De andere 16 landen die door de auteurs van de het Global Investment Returns Yearbook onder de loep werden genomen deden allemaal beter.

Australië koploper

Australië is koploper met een gemiddeld reëel rendement van 7,3 procent per jaar over de ganse onderzoeksperiode. De voornaamste reden waarom het Belgische aandelenrendement het er zo belabberd van afbrengt is te vinden bij de enorme oorlogsschade die ons land leed tijdens WOI en II.

Sinds de eeuwwisseling (de periode 2000-2008) brachten aandelen wereldwijd gemiddeld niets op. Het decennium daaraan voorafgaand (1990-1999) leverden Amerikaanse aandelen dan weer een reële return van 113 procent per jaar op.

.

Nu in het nieuws