Facebook eigent zich persoonlijke informatie voor altijd toe

De sociale netwerksite Facebook veranderde in alle stilte de gebruiksvoorwaarden, en houdt nu al uw gegevens bij. Voor altijd.

Wie tot voor kort een profiel aanmaakte op sociale netwerksite Facebook, gaf de site toestemming persoonlijke informatie op te slaan tot dat profiel weer verwijderd werd. Maar nu blijkt dat Facebook vorige week een cruciaal zinnetje uit de gebruikersovereenkomst heeft geschrapt.

Deze wijziging laat de site toe persoonlijke gegevens voor altijd bij te houden, ook als de gebruiker beslist zijn profiel te verwijderen. Facebook geeft zichzelf ook toestemming gebruikersdata door te verkopen aan derden -lees: ‘adverteerders’.

Amerikaanse wetgeving

Enkele weblogs ontdekten de wijziging en sloegen alarm. Mag Facebook zijn regels zomaar veranderen? “Neen”, aldus Patrick Van Eecke, docent Internetrecht. “De gebruikers moeten natuurlijk op de hoogte worden gebracht van wijzigingen in de gebruikersvoorwaarden. Wanneer ik mijn profiel verwijder, ga ik ervan uit dat al mijn gegevens verdwijnen.”

Facebook is een Amerikaans bedrijf en beroept zich op de Amerikaanse wetgeving. Wie zich wil verzetten tegen de nieuwe regels, moet dus in de VS een klacht indienen. Misschien toch even nadenken voor u een profiel aanmaakt? “Wie om zijn privacy geeft, kan beter terecht bij concurrent Netlog”, aldus Van Eecke. “Netlog is een Belgisch bedrijf en moet aan veel strengere privacyregels voldoen.”

JMar

Nu in het nieuws