Hamme zet zeilen bij in strijd tegen vervuiling

Hamme - Hamme steekt een tandje bij in de strijd tegen de vervuiling. Daarvoor gaat het in zee met de intercommunale Verko dat voor 9 gemeenten uit de regio een zwerfvuilproject lanceert.

“Het zwerfvuilprobleem stopt niet aan de gemeentegrenzen”, vindt schepen van Milieu Hilde Landtsheer (Open Vld). “De gemeenten uit het werkingsgebied van Verko (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, hamme en Lebbeke, red.) voeren gezamenlijk de strijd tegen vervuiling op. Hamme wil een voortrekkersrol spelen.”

Verko diende bij het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie een gezamenlijk projectvoorstel Voorkoming zwerfvuil en sluikstort in. Voor Hamme is het subsidiebedrag 4.000 euro.

Sensibiliseren

Volgens Landtsheer heeft de actie tot doel de bevolking te sensibiliseren en aan te zetten tot betere gewoontes en intenser gebruik van de bestaande initiatieven voor zwerfvuilvoorkoming. “Het gaat om het gebruik van openbare afvalbakjes, de melding en controle op het sluikstorten. Op plaatsen waar sluikstorten wordt vastgesteld komen er bordjes met de vermelding van de kostprijs voor het opruimen van het verwijderde afval.”

Er komt ook een affichecampagne. “Vensteraffiches met de slogan Zonder Vuilstraat worden verspreid. Slogans op alle ophaalwagens ondersteunen de actie. In het straatbeeld verschijnt een verplaatsbare reuzenmaatbeker die de hoeveelheid geruimd zwerfvuil en de kostprijs aangeeft. Die beker zal vooral op de Markt en aan de scholen te zien zijn.”

Hamme hoopt op de medewerking van wijkraden, scholen en het verenigingsleven.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio