Bornem bouwt gratis parking in handelscentrum

Bornem - Het gemeentebestuur van Bornem wil nog dit jaar met de bouw beginnen van een parkeergarage in de Achterweidestraat. Daar kunnen dan 350 wagens gratis parkeren.

Om de druk van koopcentrum Waasland en de dreiging van het eventueel nieuwe koopcentrum De Klamp in Boom weg te nemen, wil het gemeenbestuur het eigen handelscentrum maximale kansen bieden. Door vlak bij het centrum van de gemeente een massa bijkomende parkeerplaatsen te bieden, komt het bestuur tegemoet aan de wensen van de vele winkeliers.

“We willen in de Achterweidestraat een parkeergarage van drie verdiepingen hoog bouwen waar minstens 350 wagens gratis kunnen parkeren. In ons budget trekken we daarvoor meer dan 3,5 miljoen euro uit. Het bouwterrein verkrijgen we door een grondruil met de Sint-Jozefkliniek. Nog dit jaar hopen we de eerste spadesteek te geven”, licht burgemeester Jozef Van Eetvelt (CD&V) het plan toe. Daar zijn de 250 bijkomende parkeerplaatsen die het ziekenhuis zelf wil creëren niet bijgerekend. Bovendien wil de gemeente in een verdere toekomst nog meer parkeerplaatsen bouwen in het Breeven, dicht bij cultuurcentrum Ter Dilft en in de Dries.

Betalend parkeren

Greet Verlinden, die de zestig jaar oude juweliersfamiliezaak in de Boomstraat uitbaat, juicht het plan toe. “Aan parkeerplaatsen is er sowieso altijd een tekort. Ik vind wel dat de huidige regeling in de Boomstraat, waar betalend parkeren al enkele jaren verplicht is, ervoor gezorgd heeft dat meer mensen er de kans krijgen om te parkeren. Nu is het gedaan met auto’s die hier de hele dag blijven staan.” Ook Peter Vermeren van delicatessenzaak Delifrais is tevreden. “De klanten zouden het liefst voor de deur parkeren, maar ze beseffen stilaan dat ze van in de Achterweidestraat maar een paar honderd meter moeten wandelen.”

Bart Stevens van Studio 59 sluit zich bij hen aan. “Met meer parkeerplaatsen kunnen we alleen maar blij zijn. Het betalend en daardoor ook korter parkeren in de Boomstraat was al een goed initiatief waardoor meer bestuurders hier kunnen parkeren. Maar laat ons eerlijk zijn, het is wellicht ook minder druk hier omdat het nieuwe koopcentrum Waasland nogal wat Bornemnaars verleidt. Elk initiatief daartegen is goed.”

Aantal plaatsen

> Achterweidestraat: 350
> Breevendomein: 150
> CC Ter Dilft: 120
> Driesstraat: 20

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio