Nieuwe vereniging wil Heistse armen helpen

De gemeente Heist-op-den- Berg is een vereniging rijker. De vrijwilligers van Den Draai gaan de strijd aan tegen armoede en uitsluiting.

De armen uit hun isolement halen. Dat is het hoofddoel van de vzw Den Draai. De vereniging wordt volledig gedragen door vrijwilligers, waaronder voornamelijk armen zelf. “Wij organiseren activiteiten met en voor mensen uit onze omgeving die maatschappelijk kwetsbaar zijn”, zegt Dirk Van Noten (41), voorzitter van Den Draai.

“We hebben aan een driehonderdtal mensen naar hun noden en voorstellen gevraagd. Een jaar lang heeft een stuurgroep met mensen uit de welzijns- en armoedesector hierrond gewerkt. Nu is het enkel nog zoeken naar een goede locatie. Als die er is, kunnen onze activiteiten pas echt losbarsten”, zegt Dirk Van Noten.

Niet afgeschreven

Maria (66) uit Heist-op-den-Berg is een van de vrijwilligers van het nieuw opgerichte Den Draai. Na een langdurige ziekte kwam ze in de armoede terecht. “Er kwamen gezinsproblemen en ik werd op straat gezet. Ik had helemaal niets meer. Ik was dakloos en afgeschreven."

'Maar ik ben altijd blijven vechten. Zo gaf ik onder meer dertien jaar les in handvaardigheid in het Cursuscentrum voor minderbedeelden. Ik heb ook als onthaalmoeder gewerkt. Nu wil ik mij volop inzetten voor Den Draai. Hier ben je niet afgeschreven. Je voelt je er weer nuttig.”

Pierre ANTHONISSEN

Contactgegevens: 0477-80.76.22, dirk_van_noten@skynet.be

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio