GM schrapt 47.000 jobs, Antwerpen blijft open

De werknemers van Opel Antwerpen kunnen op adem komen. Het Amerikaanse autoconcern GM, waarvan Opel afhangt, heeft nog geen beslissing genomen over zijn Europese activiteiten. Alle vestigingen blijven open, wel worden wereldwijd 47.000 banen geschrapt.

Reddingsplan

General Motors (GM) moest dinsdagavond zijn reddingsplan indienen bij de Amerikaanse overheid. Alleen als dat wordt aanvaard als een manier om weer tot een rendabele autoproductie te komen, kan het concern nog op overheidsgeld rekenen om de huidige moeilijke periode te overbruggen. Het plan moet daarom in voldoende besparingen voorzien.

Intussen zijn de eerste resultaten bekend. Dit jaar verliezen 47.000 mensen hun job bij het concern. Het gaat om 10.000 bedienden en 37.000 arbeiders. Ook gaan in de VS tegen 2012 vijf fabrieken dicht. Voorts stopt het bedrijf met de productie van de Saturn in 2011, indien het dat merk niet voordien kan verkopen. Met de Hummer heeft het niet zoveel geduld. Hiervoor moet al voor eind maart een koper worden gevonden of het is ermee gedaan.

Overheidsgeld

GM wil met de ingreep ten minste 9,1 miljard dollar extra aan overheidsgeld krijgen om te kunnen overleven. Mocht de economische toestand verslechteren, dan vraagt het zelfs 16,6 miljard dollar. De grootste Amerikaanse autobouwer kreeg sinds december al 13,4 miljard dollar aan overbruggingskredieten. Is het reddingsplan niet goed, dan moet het die voor eind maart terugbetalen.

GM zei ook dat het drie scenario's op een faillissement had onderzocht. Maar de prijs hiervan zou oplopen tot 100 miljard dollar. De uitvoering was dan ook veel duurder dan het reddingsplan. Onder meer omdat 80% van de consumenten geen auto's zou willen kopen van een bedrijf dat in een faillissementsprocedure zit.

Gesloten of verkocht

Het plan is van erg groot belang voor Opel Antwerpen. Ook in de vestigingen van GM in Europa moet worden bespaard.

Het financieel persagentschap Bloomberg stelde dinsdagochtend te weten dat vier Europese vestigingen van de autobouwer gesloten of verkocht zouden worden. Voor de productiefabrieken in Antwerpen en Bochum zou de klap het hardst aankomen. Zij zouden dicht moeten. Die in Eisenach, in het voormalige Oost-Duitsland, zou worden verkocht. En voor de Saab-afdeling in het Zweedse Trolhatten zou ook een andere bestemming worden gezocht: sluiten of verkopen.

Maar die versie werd tegengesproken door GM-topman Rick Wagoner. Die gaf alleen aan dat er werd onderhandeld met de regeringen van de diverse landen waar de autogroep vestigingen had over de inbreng van vers geld. Van fabriekssluitingen is Europa is momenteel geen sprake. Ook niet van een verkoop van de Europese activiteiten. "We bekijken alle mogelijkheden, maar hebben nog geen beslissing genomen."

Chrysler

Ook concurrent Chrysler, dat eveneens in financiële ademnood verkeert en tevens een plan indiende, zet het mes in zijn organisatie. Het concern gaat 3.000 banen extra schrappen bovenop de 32.000 die er tot eind vorig jaar al zijn uitgeveegd. In ruil vraagt de autoconstructeur 5 miljard dollar extra steun van de overheid, bovenop de 4 miljard dollar die het al kreeg.

Johan VAN GEYTE

Lees hier 'Werknemers GM Belgium in wurgende onzekerheid', het standpunt van redacteur Marc Balducyk.

Nu in het nieuws