Kris Peeters beëindigt communautaire dialoog

Vlaams minister-president Kris Peeters maakt een einde aan de communautaire dialoog. Volgens hem zijn de Franstaligen niet bereid om deelakkoorden af te sluiten.

wverhaert

Peeters wijst met een beschuldigende vinger in de richting van de liberale vicepremier Didier Reynders. Kris Peeters deed de Franstaligen 7 voorstellen voor deelakkoorden en vroeg hen of ze die nog voor de verkiezingen wilden afsluiten. Volgens de MR-voorzitter zou het erg moeilijk zijn om de deelakkoorden zo snel af te sluiten. "De gemeenschapsdialoog heeft dan geen zin meer", zegt Peeters.

BHV en burgemeesters

Franstaligen eisen dat de drie niet-benoemde Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand alsnog benoemd worden. Ze willen ook dat Brussel-Halle-Vilvoorde aan bod komt. Beide punten zijn onbespreekbaar voor de Vlaamse onderhandelaars.

De communautaire dialoog kende vorig jaar een erg woelig verloop. Leterme beet zijn tanden stuk op de onderhandelingen, waarop Kris Peeters een dialoog tussen de gemeenschappen moest opstarten. Ook die constructie blijkt onhoudbaar. De Vlaamse regering zal zich nu beraden over verdere stappen.

"Onverantwoord"

Elio Di Rupo (PS) noemt het opblazen van de communautaire dialoog "onverantwoord". "Als Kris Peeters echt vooruitgang wil boeken, moet hij willen luisteren naar alle gesprekspartners."

Lege handen

“De Franstaligen hebben hun slag volledig thuis gehaald", reageert Bart De Wever (N-VA). "Zij wilden gewoon het status quo bewaren. Na Yves Leterme is nu ook Kris Peeters mislukt. De staatshervorming is dood en begraven, Vlaanderen staat met lege handen."

Kortsluiting

"Eigen schuld, dikke bult", zegt Filip Dewinter (VB). "Zijn antwoord is zwak en laf. Peeters legt zich neer bij de feiten en gaat over tot de orde van de dag. In plaats van enkel de stekker uit de dialoog te trekken, moet hij een kortsluiting veroorzaken."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER