Acht voorspellers voor een goede relatie

Een goede relatie is min of meer te voorspellen. Vlinders in de buik wijzen op een staat van opwinding, maar er zijn een reeks objectieve factoren waar je op kan letten.

ghouben

Klinisch psycholoog Huub Buijssen uit Tilburg onderscheidt acht factoren die bepalen of een relatie een lang leven is beschoren.

Als je op alle acht de factoren negatief scoort, kun je nog altijd een goede relatie hebben, al is de kans kleiner. Ook omgekeerd: zit alles mee, dan is het niet vanzelfsprekend dat het lukt. Een relatie, daar moet je altijd wat voor doen.

Levenslust

Levenslust is volgens Buijssen de belangrijkste factor. "Heeft je partner genoeg aan zichzelf? Is hij met zichzelf gelukkig? Als je partner levenslust heeft, dan zal dat op jou overslaan. Als hij somber is van aard, dan word ook jij somber."

Huwelijk ouders

Opvallend is dat Buijssen ook het huwelijksgeluk van de ouders in rekening neemt. Een partner die bij zijn ouders heeft gezien hoe iemand kan gesteund worden, hoe iemand kan geliefd worden, is beter voorbereid. Iemand die geborgenheid, liefde en veiligheid heeft gekend, zal dat later zelf ook beter geven.

Relatie vader-dochter en moeder-zoon

Ten derde moet je kijken naar hoeveel je partner van zijn eigen ouders hield. Meer bepaald met de ouder van het andere geslacht. Als zijn relatie met zijn moeder botste, dan is de kans groot dat zich dat met jou herhaalt.

Opkijken

Het is belangrijk dat je naar hem kunt opkijken. "Vrouwen vinden het prettig als hij groter is en als ze trots op hem kunnen zijn", aldus Buijssen. Een opleiding of carrière op minimaal hetzelfde niveau zijn wenselijk, die van hem liefst iets beter.

Culturele achtergrond

Factor vijf sluit daar op aan. Eenzelfde culturele achtergrond werkt de sterkte van de relatie in de hand.

Gelijkende karakters

Op elkaar lijken inzake karakter is ook een erg gunstige factor. "Gelukkige stellen gaan trouwens ook écht op elkaar lijken. Ze krijgen dezelfde mimiek en op den duur ook dezelfde lijnen in het gezicht," weet Buijssen.

Gedeelde interesses

Nummer zeven zijn de gedeelde interesses. Hetzelfde willen en in hetzelfde geïnteresseerd zijn is niet nodig. "Maar er moeten raakvlakken zijn. Als je geen gemeenschappelijke gespreksstof hebt, droogt het op."

Psychisch gezond

Als laatste factor, maar niet van de minste, wordt de psychische gezondheid genoemd. Een op de drie mensen heeft een psychische aandoening. Dat kan gaan van een onschuldige angst voor de lift tot een drankprobleem. "Met lichte gevallen valt te leven, maar de zwaardere leiden vaak tot een moeilijke relatie."

NIET TE MISSEN