Trouwen mag in de toekomst buiten gemeentehuis

Trouwen mag in de toekomst buiten gemeentehuis

Trouwen mag in de toekomst buiten gemeentehuis

Print
In de toekomst zullen mensen die willen trouwen dat ook buiten het gemeentehuis mogen doen. Dat besloot de Kamercommissie Familierecht woensdag unaniem op voorstel van Raf Terwingen (CD&V).

Nu kan zo’n trouwpartij officieel niet buiten het stadhuis plaatsgrijpen, omdat het huwelijk alleen maar kan worden afgesloten op de plaats waar ook de registers van de burgerlijke stand staan. Daarmee wilde men vroeger betwistingen over huwelijken voorkomen. Zo kon men ter plekke nagaan wie met wie was getrouwd.

Die registers mochten niet buiten het gemeentehuis verplaatst worden, omdat nogal wat stukken in het pre-computertijdperk verloren konden gaan.

De regeling dateert uit jezukes tijd en is nu totaal achterhaald. Namen en Antwerpen passen hem al lang niet meer toe. Antwerpen laat zijn burgers al vele jaren trouwen in de districtshuizen.

Eén andere plaats

In de toekomst zal de gemeenteraad één andere plaats op haar grondgebied kunnen aanwijzen waar burgers ook mogen trouwen. Dat moet verhinderen dat leuke huwelijken in een afgrijselijk gemeentehuis moeten plaatsgrijpen, terwijl er een prachtig kasteeltje in de buurt staat dat niet mag worden gebruikt.

JDW

MEEST RECENT