Verloop van de stemming

De eerste stemming op de Fortis-vergadering zette de toon. De verkoop aan Nederland kreeg nog geen 43% van de stemmen achter zich. Toch verandert dat in de praktijk niets. De transactie heeft reeds plaatsgevonden en het geld is geïncasseerd. De neen-stem kan nu worden gebruikt om alsnog iets extra van Nederland los te krijgen.

jvangeyte

Dat extraatje van Nederland kan er ook op een andere manier komen. De Nederlandse overheid moet wellicht als gevolg van een juridisch dispuut over een obligatielening nog een bedrag van honderden miljoenen tot 2 miljard euro overmaken aan de Fortis-holding. Het gaat om een lening die aan de aandelenprijs was gekoppeld. Na de afscheuring van Nederlandse activiteiten werden dit duurdere titels van Fortis Bank Nederland.

BNP Paribas

Het belangrijkste punt op de agenda was evenwel de goedkeuring van de verkoop van Fortis Bank aan de Belgische overheid. Die transactie kreeg maar 49,47% van de aandeelhouders achter zich. Met andere woorden: ze werd afgewezen.

Meteen kon ook de verdere doorverkoop van 75% van de aandelen van Fortis Bank aan BNP Paribas niet plaatsvinden. In de praktijk wordt het eerste deel van die transactie - die tussen Fortis en de Belgische Staat - wel behouden omdat ze contractueel vastligt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER