Fortis-aandeelhouders wijzen verkoop aan BNP Paribas af

De verkoop van de Belgische bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis aan de Franse groep BNP Paribas kan niet plaatsvinden. De aandeelhouders van de beursgenoteerde holding hebben de transactie verworpen. Ze kreeg maar 49,74% van de stemmen achter zich. Fortis Bank blijft daardoor een staatsbank, Fortis Insurance een onderdeel van de Fortis-holding.

pirombouts

De aandeelhouders dienden zich woensdagmiddag over drie transacties uit te spreken. Eerst stemden ze over de verkoop van de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten aan de Nederlandse overheid. Die kreeg evenwel maar de goedkeuring van 43% van de uitgebrachte stemmen, maar dat maakt in de praktijk minder uit. Fortis en de Nederlandse overheid blijven contractueel verbonden tot de transactie.

Belangrijk voor de aandeelhouders van Fortis is dat er nog een extraatje uit Nederland kan komen. De Nederlandse overheid moet wellicht als gevolg van een juridisch dispuut over een obligatielening nog een bedrag van honderden miljoenen tot 2 miljard euro overmaken aan Fortis Holding.

49,74% stemmen voor

Het belangrijkste punt op de agenda was evenwel de goedkeuring van de verkoop van Fortis Bank aan de Belgische overheid. Die transactie kreeg maar 49,74% van de aandeelhouders achter zich. Met andere woorden: ze werd afgewezen. Meteen kon ook de verdere verkoop aan BNP Paribas niet plaatsvinden. In de praktijk wordt het eerste deel van die transactie wel behouden omdat ze contractueel vastligt.

De algemene vergadering van aandeelhouders was bijeengeroepen op initiatief van het Brusselse hof van beroep. Die vond dat de aandeelhouders van Fortis zich alsnog dienden uit te spreken over de verkoop van een reeks bedrijfsactiviteiten. Die was in de herfst van vorig jaar geregeld door de Belgische overheid omdat Fortis steun nodig had van sterke partners. Na de klappen die het kreeg door de kredietcrisis en een veel te dure overname van de Nederlandse groep ABN Amro kon die niet langer zelfstandig overleven.

Wat nu?

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. BNP Paribas kan de deal afblazen, maar de Fransen kunnen ook een schadevergoeding eisen.

Johan VAN GEYTE

Bent u werknemer bij Fortis, en wilt u uw verhaal kwijt? Stuur dan een mail naar de redactie, en vergeet zeker uw contactgegevens niet!

Lees ook: Het waarom van de stemming Verloop van de stemming Het manoeuvre van de Staat

Vastgoed

Jobs in de regio