Twintiger steekt twee mannen neer met mes

De Mechelse politie is de dader van de steekpartij zaterdagochtend op de Vismarkt op het spoor. De twintiger stak de portier van café Mille neer en Moussa Ben Hamou die het slachtoffer wilde helpen.

Moussa Ben Hamou (30) probeerde de messentrekker te kalmeren. Maar die poging moest hij bijna bekopen met zijn leven. De dolgedraaide twintiger haalde uit met zijn mes en raakte een slagader.

Vanessa Schenkels (31), al jaren een goede vriendin van Moussa, zag alles gebeuren. “Ik was iets aan het drinken in café Den Akker. Moussa kwam met zijn auto aan op de Vismarkt. Hij kon niet door, want er stonden een hele hoop mensen. Toen hij uitstapte, zag ik dat hij naar de kerel met het mes ging. Ik wilde hem nog tegenhouden, maar dat lukte niet”, vertelt ze.

Moussa: “In het tumult merkte ik dat die kerel de portier aanviel. Met wat ben jij allemaal bezig, vroeg ik hem. Door hem aan te spreken, wilde ik hem kalmeren. Op dat moment kwam Vanessa aan, en ik draaide mij om.”

Slagader in lies geraakt

Van die situatie maakte de kerel met het mes misbruik. Zonder aarzelen haalde hij met geweld uit naar Moussa. De dader verwondde hem in de liesstreek. “Plots werd alles wazig voor mijn ogen.”

De messenvechter had een slagader van Moussa geraakt. “Het bloed spoot er letterlijk uit”, zegt Vanessa. “Ik wist niet dat een mens zo hard kon bloeden. Ik ben meteen beginnen drukken op de wonde.”

De jonge vrouw wist niet wat haar overkwam. “Alles ging heel traag. Ik heb geroepen dat er iemand was neergestoken en riep naar de mensen op de Vismarkt dat ze een ambulance moesten bellen. Maar het leek alsof niemand reageerde. Heel raar. Ik zat precies in een cirkel, met rond mij allemaal mensen die me niet hoorden.”

Achtervolging dader

De dader was dan al op de vlucht geslagen. “Een vriend van Moussa had hem tegen een auto geduwd. Hij viel, maar als de bliksem stond hij weer recht. Als een pijl die uit een boog schiet, ging hij er vandoor. Enkele mannen die wij kennen, hebben hem via de Begijnenstraat nog achtervolgd tot aan De Post.

Maar dan moesten ze hem lossen”, weet Vanessa. Zelf deed ze alle moeite van de wereld om Moussa bij bewustzijn te houden. “Ik had heel veel pijn, maar ik hoorde wel het geroep. Ik herinner me ook nog de politieagent die me geruststelde door te zeggen dat ze de dader wel te pakken zouden krijgen”, zegt hij.

Spoedoperatie

Een Mobiele Urgentiegroep (MUG) diende de zwaargewonde Moussa ter plaatse de eerste zorgen toe. Zijn toestand was aanvankelijk zeer kritiek.Nog dezelfde ochtend werd hij in het Sint-Maartenziekenhuis met spoed geopereerd. “De operatie heeft twee uur geduurd.”

Na een nachtje op de afdeling intensieve zorgen mag het slachtoffer sinds zondag bekomen op een gewone kamer. Meer dan wie beseft hij dat hij zijn leven te danken heeft aan Vanessa. Zelf blijft de vrouw bescheiden bij haar heldendaad.

“Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen.” Al hoopt ze dat Moussa volgende keer twee keer zal nadenken. “Hij heeft een veel te groot hart. Hij wil altijd iedereen helpen. Enkele jaren geleden werd hij als portier ook al eens neergestoken.”

SVEN VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio