"Maurice moet en zal blijven"

Binnen drie weken moet Lucky Maurice Nwachukwu zijn huis uit. Zijn dorpsgenoten gaan daarmee niet akkoord. Ze hopen dat hun noodkreet de betrokken Open Vld-ministers Turtelboom en De Padt, alsnog bereikt.

Maurice (34), die in 2003 Nigeria ontvluchtte om politieke redenen, dreigt nu ook Sint-Lenaarts te moeten verlaten. Hij krijgt geen asiel.

Maurice woont in de Processieweg in Sint-Lenaarts. In zijn geboorteland Nigeria ging hij in 2000 in de politiek. Vanwege zijn strijd tegen de heersende corruptie werd hij met de dood bedreigd, waarop hij op de vlucht sloeg. In 2003 belandde hij in België, waar hij asiel aanvroeg. Na meer dan 4,5 jaar heeft de Raad van State zijn asielaanvraag nu definitief geweigerd. Zijn aanvraag tot regularisatie loopt nog wel.

Helemaal geïntegreerd

“Juist daarom gaan we onze acties opvoeren”, zegt Jelle Keysers. “ Maurice is in Sint- Lenaarts helemaal geïntegreerd. Hij is een supersympathieke kerel, altijd goedlachs. Iedereen kent hem. Hij spreekt ondertussen perfect Nederlands, studeert Verpleging in Geel en kent de Belgische politiek als geen ander."

"De beslissing van de Raad van State houdt in dat hij binnen de drie weken zijn appartement moet verlaten. Hij heeft vanaf dan geen onderdak meer, geen leefloon en zal zoals zovelen in de illegaliteit belanden. En intussen wacht hij nog altijd op een uitspraak omtrent zijn regularisatie. Wij pikken dat niet."

Stappen ondernemen

"Iemand die zoveel moeite doet, die wil werken maar niet mag werken en die volledig verankerd is in onze leefgemeenschap, die verdient het om hier te blijven. We maakten al een website, nu pakken we uit met affiches. Onze volgende stappen zullen nog grootser zijn. Maar wat, dat verklappen we nog niet. Volgende week hebben we een afspraak met burgemeester Luc Aerts (CD&V) en met OCMW-voorzitter Ludo Kerstens (Open Vld). Hopelijk kan deze laatste bij zijn partijgenoten die bevoegd zijn voor deze materie, deze schrijnende situatie aankaarten."

Burgemeester Luc Aerts (CD&V) kent de situatie. “ Wij zouden het ook graag anders zien. Maar wij zijn volledig afhankelijk van de hogere overheid. Zij nemen de beslissingen en wij moeten die volgen.”

Tom VORSSELMANSMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio