Ook Obama verschuilt zich achter "nationale veiligheid"

VS-president Barack Obama had aangekondigd dat hij zich niet zoals zijn voorganger achter “staatsgeheimen” zou verschuilen. Maar ook zijn ministerie van Justitie roept nu “de nationale veiligheid” in bij een rechtszaak van vijf Guantánamo-gevangenen.

ssimons

De American Civil Liberties Union (ACLU) had in 2007 namens Binyan Mohamed en vier andere gedetineerden een rechtszaak aangespannen tegen Boeing-filiaal Jeppesen Dataplan voor diens rol in “buitengewone overbrengingen” van de CIA. De burgerrechtenorganisatie zegt dat de vijf per vliegtuig naar andere landen zijn overgebracht om onder foltering ondervraagd te worden.

Advocaten van Justitie argumenteerden maandag (9 februari) dat het proces niet mag plaatsvinden omdat de onthulling van bewijsmateriaal de nationale veiligheid zou schenden. Ze hanteerden daarmee het ‘state secrets privilege’, dat de regering-Bush meermaals inriep.

"Niet de verwachte norm"

“Nog steeds heeft niet één vermeend slachtoffer van foltering een proces gekregen”, zegt ACLU-advocaat Ben Wizner, die voor de vijf optreedt. “In dit geval zijn de meeste bewijzen al openbaar gemaakt. Dit zijn geen ‘staatsgeheimen’. En zelfs als ze dat wel waren, dan zijn onze federale rechtbanken perfect in staat deze zaak te behandelen. De rechtsstaat wordt hier verraden. Het is niet de norm die we van de regering-Obama verwacht hadden.”

RP

IPS

MEER OVER Barack Obama

Nu in het nieuws