General Motors snoeit 10.000 jobs weg

De autobouwer General Motors (GM) gaat wereldwijd 10.000 bedienden aan de deur zetten. Dat is 14% van het loontrekkend effectief. Een derde van de ontslagen valt in de VS. En wie blijft, moet inleveren.

GM moet deze week voor de Amerikaanse overheid bewijzen dat het nog levensvatbaar is. Tot nog toe kreeg het concern al 9,4 miljard dollar aan belastinggeld om te kunnen overleven. Volgende week wordt een bijkomende schijf van 4 miljard dollar verwacht. Maar om die te ontvangen, moet er wel een goed reddingsplan zijn.

GM vermindert nu zijn aantal bedienden van 73.000 naar 63.000. In het thuisland gaan 3.400 van de 29.500 jobs voor de bijl. De rest moet komen uit het buitenland.

GM wil de operatie in de VS nog grotendeels nog voor 1 mei doorvoeren. Wie mag blijven, moet inleveren. Voor leidinggevenden bedraagt de inlevering 10%. Voor de anderen is dat 3% tot 7%.

Antwerpen

De hele afslanking zorgt ook in Antwerpen voor onrust. Al een hele tijd gonst het van de geruchten dat de fabriek van GM in de Scheldestad wel een gesloten zou kunnen worden. Maar een formele beslissing is er nog niet.

Woensdag brengt federaal premier Herman Van Rompuy een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De situatie bij GM staat op de agenda.

Duidelijkheid over de situatie in Europa wordt pas donderdag verwacht.

JVG

Nu in het nieuws