Geallieerde legers nemen het op tegen Napoleon

De soldaten van Napoleon vechten op 5 en 6 september tegen de geallieerde legers in het Domein de Renesse in Oostmalle tijdens het historische spektakelstuk Mallifique.

Weinigen weten dat er in 1814 een zware veldslag plaatsvond tussen het Franse leger en een strijdmacht van geallieerden - Pruisen, Russen, Engelsen - in Hoogstraten.

Ook in Malle vonden schermutselingen plaats. Oostmalle werd gekanonneerd toen de Fransen zich via Westmalle, Sint-Antonius en de Brechtse Heide terugtrokken richting Antwerpen.

Ron Van Dyck: “Het is deze ‘vergeten’ Slag van Hoogstraten, die we opnieuw evoceren. De regie van het massaspektakel berust bij Ronny De Jonghe, verbonden aan het Theater Multatuli in Antwerpen. Voor hem is het de eerste keer in zijn toneelcarrière dat hij zo’n openluchtproductie leidt. Hij wordt bijgestaan door twee regieassistenten: Stefaan Eilers uit Westmalle en Jan Schuurkes uit Beerse. Laatstgenoemde heeft ervaring op het gebied van historische evocaties als de Slag van Turnhout, de Boerenkrijg in Herentals en de Slag van Waterloo.”

Praktisch

De opvoeringen vinden plaats op zaterdag 5 september om 19.30u en zondag 6 september om 13.30u. Daarnaast kan het publiek een bivak bezoeken met meer dan 400 re-enactors uit de tijd van Napoleon: vrouwen, kinderen, soldaten en generaals leven, eten en slapen als toen.

De toegangsprijs bedraagt 15 euro (zondag) of 16 euro (zaterdag) aan de kassa. In voorverkoop gaat er telkens 5 euro af. Wie alleen het bivak wil bezoeken, betaalt 4 euro (kinderen onder 1,20 meter mogen gratis binnen). De opbrengst van de tweedaagse gaat naar het Kinderkankerfonds van het Universitair Ziekenhuis in Gent. “Omdat zij ook een geschiedenis verdienen.”

Meer info: www.mallifique.be of 0478-55.10.97Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio