Deurwaarders en schuldbemiddelaars tegen betaalbevel

De deurwaarders en de schuldbemiddelaars zijn tegen de nieuwe wet-Taelman op het betaalbevel. Door die wet, die vorige week in de Kamercommissie Justitie werd goedgekeurd, kunnen schuldeisers van de rechter een bevel krijgen om een achterstallige schuld te doen betalen, zonder dat die rechter de schuldenaar heeft gehoord.

Volgens de deurwaarders bedot Taelman met deze wet de zelfstandigen. “30% van alle schulden kan nooit geïnd worden omdat de schuldenaars te arm zijn. Maar ook voor hen zal men voortaan naar de rechter stappen”, zo zegt Patrick Van Buggenhout. “Dit is een wet voor advocaten."

Alternatief

De deurwaarders zelf hebben een alternatief klaar. Ze willen zoveel mogelijk procedures bij de rechter vermijden, want als de deurwaarder gedwongen de schuld moet gaan halen, dan gaat al het geld bijna altijd naar de vier bevoorrechte schuldeisers. En daar hebben de KMO’s niets aan. De deurwaarders mikken op bemiddeling. “Unizo steunt onze voorstellen”, klinkt het nog.

De schuldbemiddelaars zelf willen dat de nieuwe wet alleen maar geldt voor schulden tussen bedrijven onderling. Het consumentenkrediet moet buiten de wet blijven.

In de meerderheid zijn PS en CD&V koele minnaars van deze wet, die op detailpunten nog kan veranderen. De regering vond vorig jaar in juni evenwel al dat het betaalbevel “een prioriteit” was.

Lees meer over deze nieuwe wet op de expertenpagina van John De Wit.

Nu in het nieuws