1 / 3

Oude begraafplaats wordt bedrijventerrein in Wijnegem

Een goed bewaard urnenveld uit de Vroege Ijzertijd (800 voor Christus) wordt omgevormd tot een gloednieuw bedrijventerrein. Eind 2007 startte een vooronderzoek naar de ontwikkeling van het terrein Den Hoek 3 in Wijnegem.

wverhaert

Daarbij kwam aan het licht dat er een archeologisch zeer waardevol grafveld aanwezig is. Toch was het een grote verrassing toen de eerste graven werden blootgelegd. “De archeologen en de dienst Erfgoed troffen maar liefst 24 graven van meer dan 2.800 jaar oud aan”, vertelt een trotse Ludo Helsen, gedeputeerde van cultuur.

Ongeschonden

De urnen komen quasi ongeschonden uit de kuil waar ze bijna 3.000 jaar geleden achtergelaten werden. De meeste zijn gemaakt uit aardewerk. Een aantal rijkere individuen kregen door middel van grafheuvels wat meer aandacht.

Rond het begin van de jaartelling streken enkele landbouwersfamilies op dezelfde plek neer. Daaruit ontstond later Wijnegem. Vier grote gebouwstructuren van ongeveer 28 meter lang, een handvol bijgebouwtjes en drie waterputten werden hiervan teruggevonden.

Uniek project

“Niet enkel deze waardevolle resten uit een ver verleden maken dit terrein bijzonder”, aldus Koen Helsen, gedeputeerde economie. “Den Hoek 3 wordt een van de eerste bedrijventerreinen van Vlaanderen waar het elektriciteitsverbruik van alle bedrijven CO²-neutraal zal zijn.”

De bedrijven die zich hier vestigen wekken zelf groene energie op door bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen of door 100 procent groene stroom aan te kopen.

Souveniers uit de Ijzertijd

Het archeologisch onderzoek wordt momenteel afgerond en de vondsten komen terecht in het provinciaal archeologisch depot. De nieuwe straatnamen op het terrein zullen echter een blijvende herinnering zijn aan het grafveld.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio