Speurders ronden onderzoek naar voorkennis De Gucht af

Het onderzoek naar mogelijk misbruik van voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen is bijna voltooid. Speurders hebben Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs ondervraagd. Het dossier verhuist binnenkort naar het Gentse parket-generaal, dat zal oordelen of de beschuldigingen zwaar genoeg wegen.

wverhaert

Eind vorig jaar ontving de Belgische beurswaakhond CBFA een anonieme klacht over verdachte beurstransacties door Karel de Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs. Volgens de briefschrijver verkocht mevrouw De Gucht op het laatste nippertje al haar waardepapieren van Fortis. De minister van Buitenlandse Zaken ontkent.

Op vrijdagmiddag 3 oktober, enkele uren voor de splitsing van Fortis, zou Mireille Schreurs naar het Fortiskantoor van Berlare zijn gestapt. Volgens de klacht gaf ze daar de opdracht om al haar opties en aandelen van Fortis te verkopen.

"Aandeelhouders de klos"

Het soort order wijst erop dat mevrouw De Gucht enorm gehaast was. Ze verkocht alles immers tegen de marktprijs, in plaats van tegen een vooraf vastgestelde waarde. Bovendien zouden vrienden en familieleden van Karel de Gucht die middag hetzelfde hebben gedaan, aldus nog de anonieme bron.

Mevrouw De Gucht nam het drie dagen later op voor de kleine aandeelhouders tijdens het VRT-programma 'De Ochtend' op Radio 1. "Fortis is een verhaal met veel nullen", zei Mireille Schreurs. "Hebt u al eens gedacht aan de kleine aandeelhouders? Ik hoop dat zij niet de klos zijn."

"Laster"

Karel De Gucht noemt de klacht van handel met voorkennis laster, maar geeft tegelijkertijd toe dat zijn echtgenote waardepapieren heeft verkocht. Volgens De Gucht waren de 2.000 Fortis-aandelen gekocht aan 22,5 euro per stuk en verkocht aan 5,5 euro. Zelf zou hij echter niets te maken hebben met die transacties.