Huurprijzen kantoren staan onder druk

Bedrijven die hun kantoren huren, staan in een sterke positie om hun huurcontract opnieuw te negotiëren. Zelfs voor de eindvervaldag. De huurprijzen staan onder druk omdat de leegstand dreigt toe te nemen, zegt vastgoedmakelaar DTZ.

jvangeyte

2008 was nog een goed jaar voor de vastgoedbranche, maar dat was volledig te danken aan het eerste semester. Sinds de zomer stortte de markt in. Uiteindelijk werd niettemin voor 2,5% meer kantooroppervlakte dan in 2007 een nieuwe huurder of eigenaar gevonden.

In Brussel daalde de opname van nieuwe kantoren met 2% tot 507 464 m². Toch viel dat nog mee. In Frankfurt bedroeg de terugval 11%, in Parijs 16%, in geheel Londen 29%, voor het zakendistrict 'The City' 29% en voor 'West End' zelfs bijna 51%.

De terugval van de Brusselse kantorenmarkt werd meer dan gecompenseerd door de stijging in andere Belgische steden. Vooral in Antwerpen (140 685m², + 34%) en Leuven (30 360m²) deden de makelaars goede zaken.

Vooruitzichten

Voor investeerders in kantoren zijn de vooruitzichten echter niet zo goed. In Brussel is nu 1,28 miljoen m² aan kantoorruimte beschikbaar. Zowat 10,18% van de panden staat leeg. Eén jaar geleden was dat nog maar 9,75%. Bovendien komt er bijna 400 000m² nieuwe panden bij, die niet voorverhuurd zijn.

Dit alles zet de prijzen onder druk. De hoogste huren zijn gedaald tot 275 euro/m²/jaar. Dat is 3,5% lager dan in januari. Op de andere nationale markten zijn de huurprijzen nog vrij stabiel gebleven. In Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen situeren ze zich in de band 135-140 euro/m².

Investeerders

Op het vlak van investeerders nemen de Belgen opnieuw de bovenhand. Ze pikken nu weer 60% van de markt in. De Britse kopers zijn nagenoeg weggevallen. De val van het pond en de recessie in het Verenigd Koninkrijk zijn daar niet vreemd aan.

JVG

Nu in het nieuws