Geen Obama-effect in Israël

Geen Obama-effect in Israël

Geen Obama-effect in Israël

Print
De oorlog net voor de Israëlische verkiezingen heeft een fundamentele impact op de Israëlische kiezer. Vrede lijkt een taboe geworden en heftige debatten hebben plaats gemaakt voor een onvoorwaardelijke steun aan de militaire operatie.

De verkiezingen in Israël staan bekend om hun heftigheid en hun explosieve debatten. Maar ook om de tegenstelling tussen de religieuze en seculiere wereld en het gevecht tussen links en rechts.

Vandaag lijkt de linkerzijde van het politieke toneel verdwenen. Onder joodse Israëli’s kreeg de oorlog tegen Hamas in Gaza onvoorwaardelijke steun. Het idee van een “vredespolitiek” lijkt taboe geworden, zelfs binnen traditioneel vredesgezinde partijen.

Geen Obama-effect

“Het is jammer”, zegt Salman Fayyad, eerste minister van de Palestijnse Autoriteit. “Geen enkele van de grote kandidaten om Israël te leiden heeft ook maar iets hoopvols voorgesteld dat kan leiden tot een vredesproces.”

Er is dus absoluut geen Obama-effect in Israël. Woorden als hoop waren tijdens de verkiezingscampagne afwezig. Alles lijkt te draaien om angst en “de noodzaak om zich hard op te stellen”.

Bron: IPS

.

Nu in het nieuws