Tv-kijken leidt tot depressie, games en chatten niet

Tv-kijken leidt tot depressie, games en chatten niet

Tv-kijken leidt tot depressie, games en chatten niet

Print
Lange tijd voor de buis doorbrengen kan voor jeugdige kijkers het risico op een depressie eens ze volwassen zijn doen toenemen. Maar tussen de blootstelling aan games, de computer, dvd's of radioprogrammas en depressie werd geen verband gevonden.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het februari-nummer van The Archives of General Psychiatry. Hoe meer uren een kind voor tv doorbrengt, hoe groter de kans op symptomen van depressie bij het bereiken van de volwassen leeftijd.

Daarvoor werden 4.412 adolescenten gevolgd die niet depressief waren bij de start van de studie. Na zeven jaren opvolging bleek dat meer dan 7 procent onder hen symptomen van depressie vertoonde. Van de groep kinderen die minder dan drie uur per dag tv keken, bleek amper 6 procent depressieve neigingen te hebben. Maar van degenen die meer dan negen uur per dag voor tv zaten, vertoonde 17 procent een depressie.

Brian Primack, de onderzoeksleider en professor aan de University of Pittsburgh, tast nog in het duister over de oorzaak van de depressies: "We weten niet aan welke factor de depressies te wijten zijn. Aan een bepaalde soort programma's? Aan de context waarin tv gekeken wordt, het alleen zitten? Het is dus niet gemakkelijk om aanbevelingen te formuleren op basis van deze studie".

.

Nu in het nieuws