Opgelet voor valse controleurs leidingwater

In Antwerpen zijn al enkele weken valse controleurs van de Antwerpse Waterwerken (AWW) op pad. Ze dragen een vestje met fluogele strepen en bellen aan de voordeur aan. De slachtoffers zijn meestal hoogbejaarde dames.

De valse controleur van AWWW komen zogezegd het leidingwater controleren op een mogelijke vervuiling. Daarvoor moeten ze enkele kranen opendraaien. Eens de controleurs vertrokken zijn, blijkt steeds dat een handtas of een portefeuille werd gestolen.

Opvallend is dat ze altijd (hoog)bejaarde dames uitkiezen. De slachtoffers van de laatste week waren 74, 85, 87, 88 en 91 jaar. De voorbije dagen sloegen de dieven onder meer toe in Berchem en Borgerhout, meer bepaald in de De Fourneaustraat, de Diksmuidelaan, de Gebroeders Blommestraat en de Morckhovenlei. Ze werden ook gespot in de Kreglingerstraat in Deurne, maar hadden daar geen succes.

'Trukenkast'

Tijdens hun strooptochten halen ze hun 'trukenkast' boven. Zo vroeg de zogenaamde AWW-controleur een dame in Berchem vrijdag om de douchesproeikop even vast te houden terwijl hij in de kelder ging kijken. Kort daarop hoorde de vrouw de voordeur dichtslaan. Toen ze ging kijken, was de man vertrokken. Ook haar portemonnee die op tafel lag, was verdwenen.

Tot nu toe konden deze dieven uit de handen van de politie blijven. Toch is er sprake van een bescheiden persoonsbeschrijving. De 'controleur' die aanbelt, is een man van zo’n veertig jaar met voorhoofdskaalheid. De collega die hij soms in bijstand roept (en plots opduikt), is een jongere kerel van vooraan in de twintig. Het is zeker dat die laatste steeds op zoek gaat naar buit. Op sommige plaatsen werd hij zelfs niet opgemerkt door het slachtoffer.

Legitimatie

Voor wie twijfelt: “Alle AWW-medewerkers kunnen en moeten zich legitimeren wanneer zij een klantenbezoek afleggen”, stelt AWW op haar website. “Een legitimatiekaart met foto zorgt ervoor dat de klanten op de hoogte zijn van de identiteit van onze medewerkers.” Wie dan nog twijfelt, kan de AWW-klantendienst contacteren via het gratis telefoonnummer 0800-57.089.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio