"Boeren doen transportsector oneerlijke concurrentie aan"

Print
De transporteursorganisatie SAV heeft al tientallen klachten gekregen van leden die zich beklagen over oneerlijke concurrentie door vervoer met landbouwtractoren. Zo zouden deze al eens transporten doen met 'rode mazout' en moeten ze zich niet aan rij- en rusttijden houden.

Lode Verkinderen van SAV: "We ervaren steeds meer concurrentie van landbouwvoertuigen. Vroeger kon een tractor maar 25 km per uur. Nu rijdt die bijna even snel als een vrachtwagen."

SAV klaagt de oneerlijke concurrentie aan. Zo mogen landbouwvoertuigen voor het transport tussen het erf en het veld op goedkope 'rode mazout' rijden. Maar volgens de transporteurs doen ze dat vaak ook als ze een andere vracht vervoeren voor derden, wat niet toegelaten is.

Voorts moeten bestuurders van een landbouwvoertuig zich niet houden aan rij- en rusttijden, wat wel het geval is met transporteurs. "In een tractor heb je nu eenmaal geen tachograaf. Die mensen mogen gerust 18u per dag rondrijden zonder stoppen." Ook moeten landbouwvoertuigen niet naar de technische keuring. Voor vrachtwagens is dat wel zo.

Of nog: transporteurs hebben een vergunning nodig om vervoer voor derden te doen. Daar hangt ook een financiële bankwaarborg aan vast. Veel bestuurders van landbouwvoertuigen hebben die vergunning niet.

Verkinderen ziet vooral problemen in de aannemingswereld. "Je ziet nogal wat grondverzet met landbouwvoertuigen. Of het vervoer van een kraan op rupsen."

Volgens Verkinderen zouden er intussen ook al vaststellingen gebeurd zijn. SAV dient namelijk klachten in bij de FOD Mobiliteit en Vervoer, dat dan binnen de twee dagen een controle ter plaatse verricht. "Maar het komt er ons niet op aan om die mensen te pakken. We willen gewoon dat de oneerlijke concurrentie stopt."

JVG

.

Nu in het nieuws