1 / 3

Stevent extreemrechts af op verkiezingsoverwinning in Israël?

De stembureaus in Israël zijn geopend. Zo'n 5,2 miljoen Israëli's kunnen vandaag een nieuw parlement kiezen. Benjamin Netanyahu (Likoed) en Tzipi Livni (Kadima) strijden om het premierschap. Verwacht wordt dat de extreemrechtse partij van Avigdor Lieberman een sterke vooruitgang zal boeken. De opkomst ligt alvast hoog.

ikerremans

De centrale kiescommissie meldt dat er al 23,4 procent van de kiezers is komen opdagen. Dat is 2 procent meer dan drie jaar geleden. Volgens waarnemers kunnen vooral de partijen Likoed, Kadima en de Arbeiderspartij voordeel halen uit een grote opkomst.

Onderhandelingen

De stembusslag wordt vooral beheersd door de oorlog in Gaza. Voormalig premier Netanyahu, die wil afrekenen met Hamas en de invasie in Gaza wil afmaken, staat er het best voor in de opiniepeilingen.

Minister van Buitenlanse Zaken Tzipi Livni wil wel onderhandelen met de Palestijnen, maar heeft dat niet luidop durven zeggen in haar campagne. Desondanks is ze wel voorstander van de invasie. ze heeft veel van haar achterstand op Netanyahu ingehaald.

Avigdor Lieberman en zijn extreemrechtse partij Yisrael Beytenu zouden wel eens op de derde plaats kunnen eindigen. De peilingen voorspellen een uitstekend resultaat voor Lieberman, die absoluut tegen onderhandelingen met de Palestijnen is.

Immigrant

Arabische Israëli's die geen trouw zweren aan de joodse staat Israël, mogen van Lieberman het land verlaten. Opvallend detail is dat hij zelf een immigrant uit Moldavië is.

Het Israëlische parlement, of de Knesset, telt 120 leden. De kiezers kunnen een keuze maken tussen 33 lijsten. Normaal gezien wordt de leider van de grootste partij de nieuwe premier. Omdat de kiesdrempel in Israël slechts 2 procent bedraagt zal er waarschijnlijk een coalitieregering gevormd moeten worden.

MEER OVER Benjamin Netanyahu

Nu in het nieuws