Berlusconi reageert 'met groot verdriet' op dood Eluana

Berlusconi reageert 'met groot verdriet' op dood Eluana

Berlusconi reageert 'met groot verdriet' op dood Eluana

Print
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is aangeslagen door de dood van Eluana Englaro. De 38-jarige vrouw lag al 17 jaar in een coma, maar vorige week vrijdag werd haar kunstmatige voeding stopgezet. Ze overleed gisteravond. De Italiaanse regering zal nu een regeling voor een biologisch testament uitwerken.

Berlusconi reageert "met een groot verdriet" op het overlijden van Eluana. Hij meent dat zijn regering er "niet in geslaagd is een mensenleven te redden".

Vergeving

"Moge God haar verwelkomen en diegenen die dit hebben laten gebeuren, vergeven", reageerde paus Benedictus XVI. De paus was sterk gekant tegen het stopzetten van Eluana's kunstmatige voeding.

Juridische strijd

Eluana's vader wilde zijn dochter al lange tijd laten sterven, omdat haar coma onomkeerbaar was. Hij voerde al jaren een juridische strijd en vorige week gaf de rechter hem toestemming om de maagsonde van zijn dochter te laten verwijderen.

De zaak van Eluana zorgde voor een hevige discussie in Italië. Premier Berlusconi en zijn conservatieve regering probeerden het stoppen van de voeding op het laatste nippertje nog te voorkomen. De noodwet zou vandaag goedgekeurd worden, maar Eluana overleed sneller dan verwacht.

Wetswijziging

De Italiaanse regering wou de geplande wetswijziging, ondanks het overlijden van Eluana, dinsdag toch nog doorvoeren, maar besliste daar op het laatste moment anders over. Volgens oppositieleider Walter Veltroni ging het om een "aanval zonder voorgaande op de grondwet".

De regering wil in plaats van de wet tegen stervenshulp nu een regeling voor een biologisch testament. Zo kunnen mensen vooraf beslissen welke therapie ze zeker niet willen tijdens hun levenseinde.

.

Nu in het nieuws