Regering ronselt achter de schermen ja-stemmen voor Fortis

De regering is niet van plan om nog een toegeving te doen bij de herschikking van Fortis. In het nieuwe voorstel van twee weken geleden werd de beursgenoteerde Fortis Holding aantrekkelijker gemaakt en dat moet volstaan. Achter de schermen ronselt de overheid voor de stemming op 11 februari ja-stemmen, onder meer bij pensioenfondsen, beleggingsfondsen en andere grote aandeelhouders.

ghouben

Het kernkabinet bespreekt vanochtend de kwestie. Twee weken geleden werd beslist dat de verzekeringsactiviteiten toch in Fortis Holding zouden blijven en dat de overheid meer van de rommelkredieten zou financieren. Bij een neen-stem moet Fortis Holding 73,3% van die rommelkredieten (in totaal voor 10,5 miljard euro) voor zijn rekening nemen.

Politiek risico

De herschikking voor de aandeelhouders van Fortis Holding nog aantrekkelijker maken, zou volgens de regeringspartijen te grote risico's inhouden voor de overheid en dus de belastingbetaler. Ook zou premier Van Rompuy het politiek een te groot risico vinden gezien de terughoudendheid van zowel PS als CDH.

Crisiscommunicatie

Hoewel het ernaar uit ziet dat het ja-kamp terrein wint - na instemming van de beleggerskoepel VFB en belangenvereniging Dolor - is er toch overleg over de communicatie, mocht er toch een 'neen' uit de bus komen. De regering zal dan wijzen op de 150 miljard staatswaarbord die de overheid voor Fortis klaar heeft.