Factuur ziekenhuis gaat weer omlaag

Factuur ziekenhuis gaat weer omlaag

Factuur ziekenhuis gaat weer omlaag

Print
De gemiddelde ziekenhuisfactuur is tussen 2005 en 2007 voor het eerst in lange tijd weer gedaald. Op de eenpersoonskamers nam de kostprijs voor patiënten wel toe. Dat blijkt uit een analyse van het socialistisch ziekenfonds.

Tussen 2000 en 2005 nam de ziekenhuisfactuur nog toe met maar liefst 31 %. “Dat was vooral het gevolg van de voortdurende stijging van de ereloon-en materiaalsupplementen. Sinds 2006 kwam er onder meer een verbod op kamersupplementen voor patiënten met een laag inkomen en patiënten die in twee- of meerpersoonskamers verbleven, en er kwam een betere terugbetaling van materialen en implantaten."

"Die wet laat zich nu voelen in de portefeuille van deze mensen. Zij zijn effectief beter beschermd”, zegt geneesheer-directeur Patrick Galloo van de socialistische mutualiteit.

Kamersupplementen

Patiënten in tweepersoonskamers betalen nu gemiddeld 257 euro voor hun ziekenhuisopname (- 4%). Een heel ander beeld tekent zich af bij wie kiest voor een eenpersoonskamer. Daar loopt de gemiddelde rekening op tot 1.186 euro (+5%).

“Hier mogen ziekenhuizen wel vrij hun kamersupplementen bepalen. Ook de ereloonsupplementen voor de artsen zijn er niet geplafonneerd”, verklaart dokter Galloo.

Verschillen tot 2.000 euro

Om goed de prijzen tussen de verschillende ziekenhuizen te kunnen vergelijken, ontwierp de socialistische mutualiteit een nieuwe internetmodule met actuele tarieven. Voor negen courante ingrepen (zie kaderstukje) kan de patiënt kostprijs en verblijfsduur in de verschillende Belgische ziekenhuizen laten berekenen.

“Het vooraf opvragen van de prijs gebeurt te weinig omdat veel patiënten daar niet van op de hoogte zijn. Het loont nochtans de moeite. Want voor eenzelfde soort operatie lopen de prijzen tussen de ziekenhuizen sterk uiteen. In bepaalde gevallen gaat het om verschillen tot 2.000 euro”, weet dokter Patrick Galloo.

Vergelijk de kostprijs in alle Belgische ziekenhuizen op www.socmut.be

Kari Van Hoorick

.

Nu in het nieuws