1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Racing Genk is geen SS-ploeg"

Herman Brusselmans deed zondagavond in Studio 1 op de VRT weer stof opwaaien. Hij stelde het rugnummer 88 van Daniel Tözser in vraag. De reden? “88 is een nazinummer.”

ssimons

Klopt. Onder neonazi’s worden een aantal codes gebruikt en 88 is er daar eentje van. De 8 verwijst naar de 8ste letter in het alfabet, zijnde de H. 88, oftewel HH, staat voor Heil Hitler, de leuze die men uitspreekt bij de Hitlergroet.

De drijfreden van Genkenaar Daniel Tözser om het nummer te kiezen, hebben echter niets met Hitler te maken. “Daar is mijn moeder verantwoordelijk voor”, aldus de Hongaar. “Toen ik naar Galatasaray verhuisde, vroeg ik haar welk nummer ik moest nemen. Ze zei dat 10 en 88 haar geluksnummers waren. Vermits er bij Galatasaray en mijn volgende clubs altijd al een nummer 10 was, lag 88 voor de hand.” Tözser heeft dus absoluut geen laaghartige bijbedoelingen.

Omzendbrief

Neemt niet weg dat dit thema ook in ons land in het verleden al voor de nodige ophef zorgde. Zo verstuurde toenmalig minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael eind 2006 een omzendbrief naar de provinciegouverneurs en de lokale ordediensten met de aanbeveling om de rugnummers 88 en 18 (AH = Adolf Hitler) te bannen uit de voetbalstadions “indien uit de context waarin ze gebruikt worden, blijkt dat ze aanzetten tot discriminatie, haat, geweld of segregatie”.

Verveeld

Of dat ook geldt voor rugnummers van spelers, is zeer de vraag. Maar in Genk zitten ze duidelijk verveeld met deze story en willen ze alle nazi-sympathisanten de wind uit de zeilen nemen.

Jos Vaessen: “Ik heb binnen de club voorgesteld dat Tözser van rugnummer verandert. Wij willen toch niet overkomen als een SS-ploeg, zeker?”

Pikant detail: ook het nummer 18 (AH van Adolf Hitler) is beladen. En wie draagt dat in de Cristal Arena? Israëliër Elyaniv Barda...

Roger COX

MEER OVER Herman Brusselmans

Meer voetbalnieuws