"Wie van onze kinderen moet eerst platgereden worden?"

Wie van onze kinderen moet eerst platgereden worden?

"Wie van onze kinderen moet eerst platgereden worden?"

Print
Edegem - De bewoners van de Jean Notéstraat in Edegem zijn het beu: er moet nu iets veranderen. De hele straat hangt vol bordjes met foto's van de buurtkinderen met smeekbeden om voorzichtiger en trager in hun straat te rijden.
Aanleiding was een ongeval met één van de kinderen vorige dinsdag aan de trechter Romeinse Put- Boniverlei.

Gevaarlijk om te spelen

"In deze straat wonen veel kinderen, die graag buiten spelen", vertelt de moeder van de aangereden jongen. "Helaas wordt onze straat als sluipweg gebruikt voor het verkeer. De kortste weg zal de beste zijn zeker? Ook het openbaar vervoer durft hier goed door te rijden."

"Het is gevaarlijk om buiten te spelen met je step of skateboard," vindt Mirte, één van de buurtkinderen. "We worden dikwijls opgeschrikt door auto's die plots hard moeten afremmen. We moeten steeds zeer alert blijven wanneer we buiten spelen."
Haar buurjongen, die breuken aan zijn ongeval heeft over gehouden, heeft volgens Mirte 'veel geluk gehad.' "Ik hoop dat onze straat veel beter zal worden met onze acties", zegt het meisje.

Altijd maar beloven

Initiatiefneemster van die acties en bordjes in de Jean Notéstraat is Linda Lemmen, de mama van Mirte. "Vorig jaar heb ik de burgemeester, Koen Snyders, al aangesproken", zegt Linda. "Heel de buurt en de kinderen willen een éénrichtingsstraat en zone 30. We zijn nu een jaar later en er is nog niets gebeurd. Wie van onze kinderen moet eerst platgereden worden?"

Fietshok

Naast een veiliger verkeer wil de buurt het fietshok in hun straat graag zien verdwijnen. "In het fietshok gebeurt veel vandalisme." getuigen Linda en haar dochter. "Vaak worden er fietsen gestolen of vernield en in het hok zitten dikwijls jongeren met alcohol en drugs op zak."

De buurtbewoners willen het fietshok weg en in ruil een speelplein voor hun kinderen. In de zomer spelen de buurtkinderen ook wel aan het fietshok, maar zonder omheining blijft het wel gevaarlijk. Ook hieraan wil, volgens Linda, de gemeente niets doen.
Wel wordt de buurt éénmaal per jaar met hekken afgesloten op het jaarlijkse buurtfeest, waar de burgemeester ook steeds aanwezig is. Eén dag in het jaar kunnen de kinderen van de Jean Notéstraat dus veilig en naar hartelust buiten spelen.

Ellis Van Brussel

Dit artikel werd geschreven door een burgerjournalist. Wilt u meer informatie over ons project burgerjournalistiek of hebt u zin om zelf artikels te schrijven voor gva.be? Mail ons dan!

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio