1 / 2

"Schrootpremie vergroot het smogprobleem"

De aangekondigde schrootpremie dreigt contraproductief uit te draaien. "Door haar beleid vergroot de federale overheid het smogprobleem", stelt de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) in een persbericht.

wverhaert

Bij de toekenning van de schrootpremie wordt enkel de CO2–uitstoot als criterium gehanteerd. "De federale overheid subsidieert daarmee vervuilende dieselwagens zonder roetfilter."

In de praktijk stimuleert de overheid volgens VAB:

  • De aanschaf van kleine dieselwagens die vaak gebruikt worden in een stedelijke omgeving. "Het smogalarm is er juist om de inwoners van steden te beschermen tegen een te veel aan fijn stof uitstoot van dieselmotoren."
  • De aankoop van dieselwagens zonder roetfilter. Verschillende topmodellen die in aanmerking voor de CO2–korting zijn niet uitgerust met een roetfilter. Op modellen van bijvoorbeeld Peugeot en Citroën is zelfs geen roetfilter verkrijgbaar.

Dit federaal beleid is in tegenspraak met het Vlaamse beleid waar minister Crevits 400 euro subsidie uittrekt om recente dieselwagens met roetfilter uit te rusten. "Dergelijke retrofit roetfilter heeft echter een veel lager rendement dan de roetfilter die in de fabriek wordt ingebouwd", benadrukt VAB.

Nu in het nieuws