Verzekering tegen wanbetaling kost 10% tot 100% meer

Bedrijven die zich willen verzekeren tegen een niet-betaling van hun facturen moeten daarvoor 10% tot 100% meer betalen dan vorig jaar. Het tarief hangt onder meer af van de sector waarin de schuldenaar zit, zijn financiële sterkte en de betalingstermijn.

"Vorig jaar hadden we al gezegd dat de premies omhoog moesten. We kwamen toen namelijk uit een periode dat alles goed ging en waarin de tarieven erg laag waren geworden. Maar dat we nu zo'n stijging zouden hebben, hadden we toch niet verwacht", zegt directievoorzitter Jean Luc Louis van kredietverzekeraar Euler Hermes. Met een marktaandeel van 45% is de maatschappij afgetekend marktleider in ons land.

Banken

Louis: "Door de crisis krijgen we steeds meer vragen om bedrijven te verzekeren tegen wanbetaling. We zijn zelfs gestopt met het zelf contacteren van potentiële klanten. Ze komen nu spontaan. En wat we voordien nooit hebben meegemaakt, zien we nu. Er zijn zelfs ondernemingen die hun vorderingen op banken willen laten verzekeren."

10.000 faillissementen

De kredietverzekeraar zegt strenger geworden zijn in zijn acceptatie van risico's. "Dat komt onder meer omdat we veel aanvragen krijgen voor dossiers die al in te ver gevorderd stadium zitten. Bovendien moeten we rekening houden met een verslechtering van de economische toestand. Zo verwachten we dat we dit jaar in België met meer dan 10.000 faillissementen geconfronteerd zullen worden. In normale periodes gaat 1 op de 100 bedrijven over de kop. Nu zullen we daar boven zitten."

Een getal van 10.000 faillissementen zou een stijging met 17,48% betekenen tegenover 2008. Het is geleden van het begin van de jaren negentig dat de toestand nog zo ernstig was."

Dat Euler strenger is geworden, betekent niet dat er minder zaken worden afgesloten. "We doen in absolute cijfers meer dan vroeger. Alleen leggen we meer aanvragen aan de kant." Euler, dat tot de Duitse verzekeraar Allianz behoort, is strenger voor een aantal specifieke sectoren met heel wat problemen. Het gaat onder meer om de bouwsector in Spanje, de tapijtsector in het Verenigd Koninkrijk en de toeleveranciers aan de auto-industrie. Wie een factuur op deze sectoren wil laten verzekeren, zal het lastiger hebben.

Minder automatisch

Louis: "We laten ook minder dossiers automatisch goedkeuren. Vroeger kon je via een scoring automatisch polissen laten toekennen, maar nu niet meer. Die scoring is gebaseerd op cijfers uit het verleden. En we weten dat de wereld de laatste maanden erg is gewijzigd. Met historische cijfers zijn we dus niets meer. Daarom gaan we ook de bedrijven zelf aanspreken om te vragen hoe ze ervoor staan. Als we geen nieuws krijgen, dan beschouwen we dat als slecht nieuws. Dan gaan we ervan uit dat ze iets te verbergen hebben."

Fortis

Intussen haalt Louis ook uit naar advocaat Modrikamen in de zaak-Fortis. "Kan je aanvaarden dat één man de hele Belgische economie in gevaar brengt ten behoeve van enkele aandeelhouders? Iets dat slecht is voor België, is ook slecht voor alle bedrijven die hier werkzaam zijn."

Johan VAN GEYTE

Nu in het nieuws