1 / 3

Pius X zet negationist Richard Williamson af als rector

Bisschop Richard Williamson is, na zijn omstreden uitspraken over de Holocaust, niet langer de rector van een seminarie in La Reja.

wverhaert

Williamson leidde meer dan vijf jaar lang het seminarie nabij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Christian Bouchacourt, de Zuid-Amerikaanse leider van Pius X, distantieert zich nu van Williamson en heeft hem zijn functie ontnomen.

De 68-jarige Williamson ontkent dat er in de concentratiekampen van de nazi's gaskamers hebben gestaan. Ook gaat hij ervan uit dat er niet zes miljoen, maar 'slechts' 200.000 tot 300.000 joden in die kampen zijn omgekomen. Het Vaticaan wil dat Williamson deze uitspraken publiekelijk intrekt. Dat is de bisschop vooralsnog niet van plan.

Williamson werd jarenlang geëxcommuniceerd, maar werd door paus Benedictus XVI opnieuw toegelaten tot de kerk. Hij krijgt wel geen bisschoppelijke taken tot hij zijn uitspraken heeft ingetrokken.

Het Vaticaan benadrukt dat de paus geen weet had van de uitspraken van Williamson toen hij hem opnieuw aan boord haalde. De paus kreeg daarvoor heel wat kritiek.

MEER OVER Vaticaan