Koningshuis helpt belastingen ontlopen

Bij Nederlandse politici groeit het ongenoegen over het financiële gegoochel van het koningshuis.

Zo heeft het privéfondsen om minder belastingen te betalen op erfenissen en schenkingen.

De Volkskrant onthulde zaterdag dat de financiële staf van het Nederlandse koninklijk huis behalve voor prinses Christina (foto) ook voor de familie De Bourbon de Parme zo’n privéfonds heeft opgezet.

Niet Wenselijk

Vorige week raakte bekend dat prinses Christina, een zus van koningin Beatrix, haar vermogen heeft weggezet op het fiscaal aantrekkelijke Britse eiland Guernsey. De Nederlandse Tweede Kamer maakte toen al duidelijk dat de constructie weliswaar wettelijk is toegestaan, maar zeker niet wenselijk.

Op initiatief van de christendemocratische CDA van premier Jan Peter Balkenende vroeg het parlement om een overzicht van alle rechtspersonen die gevestigd zijn op een adres of postbus van het koninklijk huis. Het tweede privéfonds, dat bestuurd wordt vanuit Noordeinde, is van de familie de Bourbon de Parme.

De in Brussel wonende ex van prinses Irene, Carlos Hugo de Bourbon de Parme, is de belangrijkste bestuurder van het fonds. Hij is sinds 1981 gescheiden van Irene. Drie van hun vier kinderen, die geen lid zijn van het koninklijk huis, zitten ook in het bestuur.

Niet illegaal

Experts erkennen dat de financiële sluiproutes niet illegaal zijn, maar talrijke politici vinden het “niet koninklijk” dat het staatshoofd leden van het koninklijk huis helpt bij het betalen van minder belasting.

Volgens een woordvoerder van de regeringspartij CDA wordt de sluiproute in toekomstige wetgeving afgeschaft.

Nu in het nieuws