Zes jaar werk voor belbus tot kerk

Essen - Al zes jaar lang willen voorzitter van de seniorenraad Jef Verbist (76) en bestuurslid Roger Goosen (86) dat de belbus stopt in het gehucht Horendonk, in Essen. “We hebben er hemel en aarde voor bewogen”, zuchten Jef en Roger.

“In 2002 schreven we een brief naar Steve Stevaert, toenmalig minister van Mobiliteit, om het vervoersprobleem in Essen aan te kaarten. Acht dagen later kregen we al een antwoord. Hij meldde dat er geld opzij stond in de begroting om het mobiliteitsprobleem op te lossen. Al heel snel was er inderdaad een belbus, maar die reed niet naar Horendonk. Dat is net het gehucht waar de huizen het verst van elkaar staan.”

Wandelafstand

De inwoners van Horendonk hadden dus nog altijd geen openbaar vervoer binnen wandelafstand. “Dus schreven we in 2004 een brief aan Kathleen Van Brempt, huidig minister van Mobiliteit”, leggen Jef en Roger uit. Het duo kwam met de ene mogelijke oplossing na de andere. “Het eerste idee was om een lijnbus tot in Horendonk te laten rijden, maar die kon volgens een studie niet draaien aan de kerk. Een belbus met drie chauffeurs was te duur.”

De seniorenraad gaf niet op, en bleef zoeken naar een oplossing. “Eerst wilden we een route langs de Deckerslaan, maar uit een rondvraag in de buurt bleek dat de bewoners geen bus in hun straat wilden. De seniorenraad en het gemeentebestuur overlegden verder.

Werkelijkheid

Uiteindelijk kwam de gedroomde oplossing uit de bus: een belbushalte aan de kerk van Horendonk. “Mon, de eerste belbuschauffeur in Essen, tekende een voorstel uit. Het schepencollege keurde dat goed. Nu de belbuspalen er staan, raken de mensen van Horendonk ook overal met het openbaar vervoer.”

Dat er openbaar vervoer is in Horendonk na zes jaar onderzoeken en onderhandelen, geeft de seniorenraad alleen maar meer moed. “Nu dit in orde is, gaan we verder onderhandelen over een rechtstreekse verbinding met ziekenhuis Klina in Brasschaat”, zeggen Jef en Roger.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio