Milow pakt vijf MIA’s, dEUS twee

Print

Milow pakt vijf MIA’s, dEUS twee

Vijf! Eén jaartje nadat hij drie MIA’s in de wacht had gesleept, kreeg Milow gisteren liefst vijf muziekprijzen. Grootste kanshebber dEUS moest het met twee beeldjes doen. Aan Limburgse zijde vielen Milk Inc. en Joost Zweegers in de prijzen. Zij kregen een MIA voor respectievelijk ‘beste dance’ en ‘beste componist’.

De VRT heeft goed begrepen dat de Vlaamse muziekindustrie steeds professioneler wordt. De Zamu Awards - voorlopers van de MIA’s - waren jarenlang weinig meer dan een incrowd-feestje, vandaag wordt de muziek van eigen bodem wel met toeters en bellen gefêteerd.

Terwijl radiozender Radio 1 gisteren de hele dag alléén Vlaamse muziek speelde, werd in Lint met man en macht gewerkt aan een groots opgezette televisieshow waarvoor vakmensen én publiek een grote inbreng kregen in de winnaars.

Alternatiever

In het palmares viel vooral op dat de sector-awards wat alternatiever kleurden dan de publieksprijzen. Zo hadden prijzen voor artwork (Roland), muzikant (jazzman Jef Neve) en doorbraak (Black Box Revelation) een gedurfder kantje dan publieksprijzen voor onder meer Nicole & Hugo, Clouseau en de alomtegenwoordige Milow.

Hoe datzelfde publiek toch eigenzinnige keuzes durfde maken, bleek dan weer uit een award voor Lady Linn, de Gentse jazz-dame die in haar categorie grotere vissen als Kate Ryan, Natalia en Sandrine achter zich liet en ook muzikaal deze awards inkleurde.

Kermispakje

Het kermispakje van Peter Van de Veire stal gisteravond niet de hele show. Er waren ook leuke, vooraf opgenomen filmpjes en opvallende gastpresentatoren.

Tanja Dexters, Miss België of Stijn Coninx waren nog niet zo’n verrassing, en met Sofie Lemaire, Ann Van Elsen en Dave Peeters bleef de VRT veilig in eigen huis. Maar wél ongewoon waren Miet Smet en Wilfried Martens, die showbizz-evenknieën Nicole en Hugo een MIA mochten overhandigen in de categorie ‘populair’.

Stef VANWOENSEL

MEEST RECENT