Primeur in Zonhoven: Laser bouwt hartklep op uit nanopoeders

Print

Primeur in Zonhoven: Laser bouwt hartklep op uit nanopoeders

Het Zonhovense technologiebedrijf Melotte heeft gisteren in wereldprimeur zijn nieuwe technologie voorgesteld om precisie-onderdelen te maken. Anders dan het snijden, freezen en draaien uit titanium, bouwt een laserrobot het onderdeel samen uit titaniumpoeder.

Melotte is naar eigen zeggen het eerste bedrijf ter wereld dat de technologie op industriële schaal in gebruik neemt. “Er staan zeven dergelijke lasermachines op de wereld. Eentje ervan staat hier, de zes andere in verschillende onderzoeksinstellingen”, zegt afgevaardigd bestuurder Mario Fleurinck van Melotte.

De laserrobot kan zowel superfijne metalen onderdelen voor industrie, lucht- en ruimtevaart, als medische implantaten (tandprothesen, hartkleppen, schedelprothesen, enz.) samenbouwen uit nano-metaalpoeder.

Voordelen

“De voordelen zijn legio”, zegt Fleurinck. “Voorheen moesten dergelijke onderdelen vanuit een blok titanium gesneden, gefreesd en gedraaid worden. Dat kost handenvol energie, een hoop afval en vooral veel tijd: twee tot zes weken om een onderdeel aan te maken. Dankzij onze nieuwe technologie is er omzeggens geen afval, besparen we op energie en bedraagt de levertijd nog nauwelijks 36 uur. De chirurg stuurt de medische scan van het schedeltrauma via digitale weg naar ons. Wij maken de prothese aan terwijl de patiënt in coma wordt gehouden. Anderhalve dag later kan de chirurg het implantaat aanbrengen.”

Investering

Melotte heeft 2,5 miljoen uit eigen middelen geïnvesteerd om de voormalige traditionele matrijzenfabriek deels om te bouwen naar de nieuwe technologie ‘direct digital manufacturing’. “Daarzonder zouden we nu bijna failliet zijn”, stelt Fleurinck. Melotte telt 70 medewerkers.

Dominiek CLAES

MEEST RECENT