België krijgt voetbalcompetitie voor daklozen

Print

België krijgt voetbalcompetitie voor daklozen

Belgische dak- en thuislozen krijgen vanaf deze lente een nationale voetbalcompetitie. Uit de deelnemers selecteert België een ploeg die in september naar de Homeless World Cup in Milaan gaat. De organisatoren hopen dat daklozen via dit project opnieuw een plaats in de samenleving vinden.

België was in december vorig jaar al een van de 48 deelnemende landen aan de vijfde editie van de Homeless World Cup in Melbourne, maar toen was er geen nationale competitie aan voorafgegaan. Het team was in Antwerpen gevormd door het Inloopcentrum De Vaart (van Centrum Algemeen Welzijn Metropool) en het project Activering (van Free Clinic). Ex-voetballer Gilles De Bilde was bondscoach.

Nu pakken de organisatoren, de vzw's Steunpunt Algemeen Welzijnswerk en OpenStadion, het ruimer aan. Eind april worden echte nationale voorrondes opgestart, naar het voorbeeld van Nederland, waar ze in 2003 al met zo'n nationale competitie begonnen.

Reïntegratie

De organisatoren hopen vijf ploegen of meer op de been te brengen, via de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's) in de grote steden. Een ploeg van acht spelers wordt geselecteerd uit een veel ruimere groep van mensen die komen meetrainen. Volgens de huidige planning ontmoeten de ploegen elkaar op drie tornooien, in een Vlaamse en Waalse stad en in Brussel.

België vaardigt niet automatisch zijn beste Belgische voetballers af naar Milaan. Bij de selectie hanteert het ook andere criteria zoals de kwaliteit van de begeleiding en de zorgtrajecten. Wie buiten de selectie valt, wordt na de voorrondes intensief gevolgd met het oog op zijn reïntegratie in de samenleving.

Nuchter op de training

België telt meer dan 12.000 dak-en thuislozen. Ze belandden op straat door uiteenlopende oorzaken: een scheiding, schulden, drank, drugs, werkloosheid... Volgens Peter De Koster, woordvoerder van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, kan voetbal hen een houvast geven.

“Het geeft dak- en thuislozen weer een doel in het leven, iets zeer concreets waar ze zich voor kunnen inzetten en waarvoor ze zelfs bereid zijn om hun leven om te gooien. Alleen al nuchter op elke training verschijnen, is een enorme motivatie om te starten af te kicken van alcohol en drugs. Er wordt ook verwacht dat de spelers zich aan afspraken houden en op tijd op elke training aanwezig zijn. Op die manier wordt er geleidelijk weer meer structuur in hun leven gebracht.”

RP

IPS

Meer voetbalnieuws