1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Facebook lekt privégegevens

De vijfde verjaardag van sociaalnetwerksite Facebook wordt overschaduwd door een minder leuk nieuwtje dat is uitgelekt. Grote baas Mark Zuckerberg zou de gegevens van gebruikers ter beschikking willen stellen van bedrijven voor gerichte reclame.

ikerremans

Met 150 miljoen leden die vaak heel persoonlijke gegevens op hun online pagina zetten, is Facebook een natte droom voor marketeers en bedrijven. Op het World Economic Forum in Davos heeft baas Zuckerberg verkondigd dat hij de banden met de marketingen enquêtewereld wil aanhalen. Met andere woorden: uw gegevens verpatsen voor veel geld. Zijn gouden kip moet nog meer eieren leggen.

Vijfde verjaardag

De vijfde verjaardag van sociaalnetwerksite Facebook wordt overschaduwd door een minder leuk nieuwtje dat is uitgelekt. Grote baas Mark Zuckerberg zou de gegevens van gebruikers ter beschikking willen stellen van bedrijven voor gerichte reclame. Netwerksite wil info gebruikers doorverkopen voor reclame Facebook heeft erg losse gebruiksvoorwaarden.

De site verbindt zich expliciet maar tot één ding: dat ze je naam niet aan derden meedeelt. Over het versjacheren van het IP-adres van je computer wordt niets gezegd. Facebook kan het surfgedrag van zijn gebruikers observeren en opslaan. Een deodorantfabrikant als Axe zou op die manier bij mannelijke Facebookers tussen de 16 en 20 jaar oud die in een stad met minstens één miljoen inwoners wonen en heteroseksueel zijn, kunnen polsen wat ze over een nieuw geurtje denken.

Verzet

Meteen na de onthulling schoten de eerste verzetsgroepen van gebruikers al uit de grond. “Wij laten ’onze’ Facebook niet kapotmaken door de commercie”, klinkt het. De Privacycommissie in België kijkt niet op van het tumult. “Facebook is zo lek als een zeef. Andere netwerken, zoals Netlog, zijn veel discreter en betrouwbaarder.”

KMa