1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Onderzoekscommissie moet gewoon doorgaan"

De parlementaire onderzoekscommissie over Fortis kwam vanmiddag samen en wil gewoon doorgaan met het onderzoek. Alle partijen zijn het ronduit oneens met het rapport van de experts. Die kregen de wind van voren van de commissieleden, maar verklaarden achteraf dat ze toch nog bereid zijn om mee te werken.

ikerremans

De vier experts hadden gisteren gesteld dat parlementariërs de zaak Fortis beter niet zouden onderzoeken omdat er in dat geval een schending van de scheiding der machten zou optreden.

Ondermijning

De parlementaire onderzoekscommissie verzamelde vanmiddag om het rapport te bespreken. Alle partijen vinden dat een onderzoekscommissie wel mag onderzoeken of er politieke beïnvloeding is geweest bij het gerecht. Bij de Sabena-commissie kon dat immers ook.

"Naar mijn bescheiden oordeel is jullie stelling dat de onderzoekscommissie geen onderzoek kan doen naar het gerechtelijk systeem eigenlijk een ondermijning en aantasting van de scheiding der machten", stak Renaat Landuyt (sp.a) van wal.

Vertrekken

Sommige commissieleden willen de experts nog wel betrekken bij het onderzoek. "Ik zou aan de deskundigen willen vragen of zij ons kunnen helpen bij het zoeken naar mogelijkheden om op een legale wijze iets te doen", zei Gerald Kindermans (CD&V).

Volgens anderen, waaronder Gerolf Annemans (VB), kunnen de experts best zo vlug mogelijk vertrekken. Annemans vindt dat de vertrouwensbreuk totaal is.

Nieuwe oplossing?

De voorzitter van de commissie, Bart Tommelein (Open Vld), wil nu nagaan welke rechtszaken er nog lopende zijn over Fortis en hoever die reeds gevorderd zijn.

De vier experts van hun kant hebben verklaard dat ze toch nog willen meewerken, maar ze benadrukken dat het niet eenvoudig zal zijn om een oplossing te vinden. Gisteren benadrukten de experts nog dat ze uit de commissie zouden stappen indien die zou voortgaan met het onderzoek.

"Het was niet onze bedoeling de handdoek in de ring te gooien. We zullen nadenken en wie weet komen we nog met een ander rapport voor de pinnen voor 16 februari", zei Frans Vanistendael na een debat van vijf uur. 16 februari was de eigenlijke deadline voor het eindverslag van de experts.

Vastgoed

Jobs in de regio