Huwelijk tussen neven en nichten mag

Print

Huwelijk tussen neven en nichten mag

Alle Europese landen laten huwelijken tussen neef en nicht toe. In meer dan dertig Amerikaanse staten is dit echter totaal verboden, ofwel alleen onder welbepaalde voorwaarden toegelaten. Genetici vinden het Amerikaanse verbod ongegrond. Dat meldt het medische weekblad 'De Huisarts'.

In 31 Amerikaanse Staten is een huwelijk tussen neef en nicht ofwel totaal verboden, ofwel alleen onder welbepaalde voorwaarden toegelaten: als het koppel genetisch advies inwint, als het niet meer op vruchtbare leeftijd is of als één van de partners steriel blijkt.

Geen tests of beperkingen nodig

In 2002 publiceerde de Amerikaanse National Society of Genetic Counselors aanbevelingen aan de hand van bestaande onderzoeksgegevens. Hun algemene conclusie luidde dat het gevaar voor complicaties bij de kinderen van een huwelijk tussen neef en nicht kleiner is dan doorgaans wordt gedacht.

Voor experts is bij dit soort koppels dan ook geen preconceptie-onderzoek nodig. Ze menen dat wetten die huwelijken tussen neef en nicht verbieden, niet op geldige wetenschappelijke argumenten steunen, aldus de Huisarts.

De algemene conclusie is dat het risico verbonden aan dergelijke huwelijken per bevolkingsgroep en samenlevingsvorm moet bepaald worden. Over het ongegronde karakter van Amerikaanse wetten die neven en nichten ver van elkaar willen weghouden, zijn wetenschappers het alvast eens.

Nu in het nieuws