Verwijderen illegalen wordt steeds duurder

Verwijderen illegalen wordt steeds duurder

Verwijderen illegalen wordt steeds duurder

Print
Het verwijderingsbeleid van illegalen faalt. Er zijn steeds minder geslaagde verwijderingen, maar die worden wel steeds duurder. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open Vld, foto) op een vraag van Kamerlid Filip De Man (VB).

Het aantal geslaagde gedwongen verwijderingen van illegalen is in vijf jaar tijd met de helft (44%) gezakt: van 7.732 in 2003 naar 4.311 in 2007. De kostprijs van één gedwongen verwijdering steeg in dezelfde periode echter met twee derde (58%): van 953 euro in 2003 naar 1.512 euro in 2007.

Gedeeltelijke berekening

De kostprijs kan volgens Turtelboom dan nog maar gedeeltelijk berekend worden. In de som die de minister opgeeft, zitten: de kosten van de documenten, de vluchten, de escortes.

Er zitten niét in: de kostprijs van een verblijf in een gesloten centrum (geraamd op zo’n 40 euro per dag, zonder het personeel en de infrastructuur) en de personeelskosten van de Dienst Vreemdelingenzaken en van de luchthavenpolitie in Zaventem. Vooral gedwongen verwijderingen van Roemenen, Bulgaren en Polen willen nog lukken.

Meer informatie over het huidige beleid tegenover illegalen vindt U op de expertensite van John De Wit.

Nu in het nieuws