Wereldkampioen Louis Proost overleden

Oud-wereldkampioen bij de amateurs Louis Proost is maandag in Lier overleden. Hij was 73. Louis Proost werd op 17 augustus 1957 in Waregem wereldkampioen bij de amateurs. Het hoogtepunt uit zijn carrière.

cvanrompaey_fr

In 2007 dacht Louis in Gazet van Antwerpen aan deze hoogdag terug. "Je kan zo'n overwinning met niks vergelijken. Toen ik over de meet bolde was dat precies of ik was in de hemel aangekomen. Je staat op zo'n hoogte en je bent in zo'n euforie dat je dat met niks anders kan vergelijken."

In 1958 werd de Lierenaar beroepsrenner. "Van 58 tot 67 ben ik prof geweest. Ik eindigde derde in Milaan-San Remo van 1962 en won een rit in de Tour van 1960. In mijn hele loopbaan won ik een vijftigtal koersen. Het was de mooiste periode uit mijn leven. Ik heb heimwee naar die tijd, ja. Weet je, elk jaar vier ik twee verjaardagen. Op 7 april vier ik mijn echte verjaardag en op 17 augustus is het altijd feest want die dag werd ik wereldkampioen. Ik heb er later mijn café naar genoemd, café Waregem in Lier. En er stoppen nog geregeld mensen die om uitleg vragen. Daar ben ik wereldkampioen geworden, zeg ik dan. Echt meneer, het was de schoonste dag van mijn leven", zei Louis Proost in augustus 2007.

Proost moest die dag hard zwoegen om de regenboogtrui te veroveren. "De Italiaan Arnaldo Pambianco reed voorop en wij reden daar in een groep van vijftien renners achter. Maar er was niet genoeg samenwerking om het gat te dichten en dan ben ik er alleen achter gegaan. Het was nu of nooit want ik voelde dat ik superbenen had. Ik sprong ernaar toe en in het zicht van de aankomst schudde ik die Italiaan af. De Nederlander Schalk Verhoef wilde ons nog inhalen maar dat lukte hem niet, hij eindigde wel voor het peloton en was derde."

Het ging al een hele tijd minder goed met Louis Proost. Vorig jaar kreeg hij tijdens de Nacht van de Sport in Lier de Lifetime Achievement Award.

Zie ook op deze website

GF, CVRMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio