Christine Van Broeckhoven wordt geridderd

Print

Christine Van Broeckhoven wordt geridderd

De Antwerpse onderzoekster Christine Van Broeckhoven (55) ontvangt op 6 februari op de Franse ambassade de insignes van Chevalier de la Légion d’honneur. Dat is de hoogste Franse onderscheiding. Ze wordt vooral aan Fransen gegeven, maar kan ook gaan naar buitenlanders die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor Frankrijk.

Het onderzoek van de Antwerpse socialistische volksvertegenwoordigster en UA-professor Van Broeckhoven is van wereldniveau – en dus ook nuttig voor Frankrijk. Bovendien heeft ze voor haar onderzoek geregeld samengewerkt met Franse onderzoeksgroepen.

Tijdens de federale verkiezingen van 10 juni 2007, werd Van Broeckhoven als lijsttrekker in Antwerpen verkozen als federaal volksvertegenwoordiger. Sindsdien zetelt ze in de Kamer van Volksvertegenwoordigers

In goed gezelschap

De insignes van Chevalier de la Légion d’honneur werden ingesteld door Napoleon. Met haar ridderschap is Christine Van Broeckhoven in het gezelschap van onder meer politicus Herman De Croo, klimatoloog André Berger, musicus Philippe Herreweghe, schilder Pierre Alechinsky, zanger Bono, toneelschrijver Eugène Ionesco en acteur Clint Eastwood.

Recent werd ze door het Belgische Koningshuis erkend met het ereteken van Grootofficier in de Leopoldsorde, een van de hoogste Koninklijke onderscheidingen.

Nu in het nieuws