Mankracht houdt tractor in bedwang

Oude machines en tractoren uit heel het land rijden zondag richting Weelde ­(Ravels) voor de Dorsdag van de Historische Machine Club Kempen (HMCK). Tijdens die Dorsdag gaat HMCK op zoek naar de ploeg die met het kleinst aantal personen een rijdende tractor kan tegenhouden.

De velden rond de Meir in ­Weelde worden op zondag 1 februari omgetoverd tot een grote openluchttentoonstelling van oldtimertractoren, stationaire motoren, maaidorsers en landbouwmachines. Het spannendste moment van de Dorsdag wordt de ploegenuitdaging. “Mannen- en vrouwenploegen zullen proberen om met zo weinig mogelijk personen een rijdende gloeikoptractor Landini L25 tegen te houden”, zegt Louis Porto Carrero.

“Dat is een tractor van zo’n 1.600 kilo, met 25 pk, die we in eerste versnelling zetten. Achter die tractor wordt een touw gebonden waaraan de ploeg moet trekken om hem staande te houden. Hoeveel personen daar voor nodig zijn, weten we zelf eigenlijk niet. We gaan dat ook niet uitproberen voor zondag, het mag voor ons ook spannend blijven. De ploeg met het kleinste aantal deelnemers die de tractor staande houdt, wint eeuwige roem”, lacht Louis.

Vrouwen

“Voorlopig zijn er zeven ploegen ingeschreven”, weet Louis. “Maar zondag komen er ongetwijfeld nog bij. Intussen hebben we al twee vrouwenploegen.” De coach van die vrouwenploegen is Rosetta, ook wel ‘Mie Tracteur’ genoemd. “We gaan honderd procent voor de winst”, klinkt het strijdvaardig.

“Op de Dorsdag demonstreren we verder hoe er vijftig jaar geleden graan gedorst en gemaald werd”, legt Louis Porto Carrero van HMCK uit. “Maar er valt zondag nog heel wat meer te beleven in de Meir. We hopen zo’n duizend bezoekers te verwelkomen.”

De Dorsdag start zondag om 10u in de Meir in Weelde. De toegang is gratis. Wie de ploegenuitdaging niet wil missen, komt best rond 14u een kijkje nemen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio